Sistemul de alarmare rapida in caz de cutremur, printre castigatorii Oscarului european in TI

In zilele de 30 noiembrie 2005 si 1 decembrie 2005 a avut loc la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene (CE), prezentarea finala a celor 20 de proiecte care au fost nominalizate de catre un juriu international pentru cele trei Mari Premii ale concursului IST (Information Society Technologies) Prize (http://ist-prize.org). Institutul National de Cercetare dezvoltare pentru Fizica Pamantului INCDFP: http://www.infp.ro/), care se numara printre cei 20 castigatori ai IST Prize a prezentat proiectul intitulat: “Early Warning System for Strong Eathquakes (EWS)”. EWS este un sistem de alarmare rapida in vederea luarii deciziilor de oprire la timp a unor procese care, in caz de cutremur, ar putea cauza dezastre: centrale nucleare, retele de gaze, interventii chirurgicale, lifturi etc. Realizatorii proiectului, prof. dr. ing. Gh. Marmureanu, ing. C. Ionescu, ing. Al. Marmureanu si ing. A. Grigore au facut prezentarea sistemului atat in fata juriului executiv (format din 18 membri din industrie si universitati, numiti de academiile europene de stiinte europene de stiinte ingineresti, si aprobati de CE) cat si pentru alte delegatii din diferite tari si firme interesate.
Sistemul EWS este o parte din Planul national de prevenire a populatiei si a autoritatilor la actiunea cutremurelor puternice” si a obiectivelor cuprinse in HG 372/18 martie 2004, privind “Programul National de Management al Riscului Seismic”. Cu ocazia prezentarii de la Bruxelles, EWS a fost cotat drept produsul cel mai reprezentativ din punct de vedere social si economic pentru protectia si salvarea de vieti omenesti si de bunuri materiale. Proiectul a fost realizat in cadrul unui proiect prioritar din Programul MENER, in colaborare cu Universitatea Karlsruhe. Partea de detectie a sistemului de alarmare este instalata in satul Plostina, langa Observatorul Seismologic Vrancioaia, in Centrul de decizie se afla la Bucuresti – Magurele, la sediul INCDFP.
In prezent, dintre competitiile europene in domeniul TI (Tehnologia informatiei), IST Prize se distinge prin prestigiul dobandit, valoarea premiilor, concurenta si aprecierea de catre specialisti. Istoria IST Prize incepe in anul 1995. In acel an, dr. Marin Bangemann, membru al Comisiei Europene (193-1999), responsabil cu probleme industriale si TIC (tehnologiile informatice si de comunicatii) si autorul celebrului “Raport Bangemann” http://europa.eu.int/ISPO/infosoc/backg/banfeman.html), adoptat de sefii de stat la reuniunea din Corfu (1995), a lansat competitia IST (Information Society Technologies) Prize. Initiativa comisarului Bangemann a urmarit stimularea cercetarii europene in domeniul TIC si, in final, descoperirea si lansarea unor “Bill Gates ai Europei”. Transpunerea in viata a ideii lui M. Bangemann a fost incredintata Euro CASE, Consiliul european pentru stiintele aplicate si ingineresti (www.euro-case.org), care cuprinde 18 academii nationale din UE plus doua cu statut de asociat din Croatia si din Romania (Academia de Stiinte Tehnice, condusa de Acad. Radu Voinea).
IST Prize rasplateste realizarile europene din domeniul TIC (prototipuri, produse, sisteme) care se disting prin: a) continut stiintific si tehnic ridicat, b) potential comercial semnificativ si c) valoare societala deosebita. Evaluarea propunerilor este facuta de catre un juriu international compus din 16 specialisti, jumatate invitati din lumea academica, jumatate alesi din sectorul industriei TIC. Din 1997, cand concursul a fost deschis si tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), doua locuri in juriu au fost ocupate de specialisti din aceasta zona geografica. Unul dintre acestia a fost, din 1997, semnatarul acestor randuri. Celalalt loc a fost ocupat, pe rand, de doi specialisti din Ungaria si apoi de unul din Rep. Ceha. Dintre propunerile primite, juriul alege intr-o prima reuniune intre 50 si 70 de nominalizati pentru premii pe baza evaluarilor facute in mod individual de catre doua grupuri compuse fiecare din patru “binoame” (doi specialisti cu experienta si cunostinte complementare). Apoi, intr-o a doua intalnire, toate cele opt binoame care compun juriul desemneaza cei 20 de castigatori ai IST Prize, denumiti in ultima vreme “nominalizati la Marele Premiu”. Acestia primesc un cec in valoare de 5.000 de euro si se bucura de o mare popularizare (prin expozitiile Comisiei Europenme dedicate TIC cum a fost cea evocata la inceputul acestui articol, prezente in diferite baze de date etc).
Cei 20 de castigatori ai premiilor IST isi expun apoi realizarile intr-o expozitie speciala si sustine scurte prezentari in fata unui alt juriu in vederea obtinerii celor trei mari premii IST. Un mare premiu aduce un cec de 200.000 de euro si prezentarea intr-o ceremonie solemna la una dintre academiile europene. Pentru concursul din acest an se prevede ca aceasta ceremonie sa se desfasoare la Academia austriaca de stiinte.
Numarul de propuneri primite a manifestat o tendinta de crestere, plecand de la 275 in 1995 si ajungand la 437 in 2002, 420 in 2003 si 430 in 2004. Pe ansamblul celor 11 ani de existenta a competitiei, din total celor peste 3.350 de propuneri primite, cele mai multe au venit din Germania (524), Franta (471) si Marea Britanie (320). Romania, cu cele 91 de propuneri, s-a situat pe primul loc dintre tarile din regiunea sa, devansand Republica Ceha (85 de propuneri), Ungaria (63), Bulgaria (49). Trebuie remarcat ca la stimularea specialistilor romani pentru a participa la IST Prize a contribuit si antrenamentul castigat prin competitia nationala BINARY (http-://www.aries.re/binary/), organizata incepand cu anul 1998 de catre ARIES cu sprijinul MEdC, MCTI, UPB si ICI, dupa un regulament inspirat din cel al competitiei europene. Plasarea propunerilor romanesti intre cele mai bune s-a imbunatatit continuu urmarind tendintele de evolutie ale sectorului TIC din Romania. Trebuie amintit ca, pana in anul 2000, un numar de cinci locuri suplimentare erau rezervate tarilor din regiunea noastra. In acea pe-rioada cele cinci locuri au fost ocupate de produse din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Lituania, niciodata din Romania. Cand cele cinci locuri si “discriminarea pozitiva” au fost eliminate, Romania a avut reprezentanti de do-ua ori printre castigatori (in 2003 si 2005) si o data printre cei nominalizati (in 2004). Nici o alta tara din ECE, cu exceptia Republicii Cehe (in 2005) nu a mai avut reprezentanti printre castigatori!

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=67269

Scris de admin pe 4 Ian 2006. În categoria Eveniment. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Weboy
Autentificare