Opinii fara anestezie

• interviu cu Prof. dr. Ionel C. Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplant Renal din Spitalul Clinic Fundeni

Prof. Dr. Ionel C. Sinescu este seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplant Renal din Spitalul Clinic Fundeni. Nascut la 8 decembrie 1951 la Iasi, a absolvit, in 1975, Institutul Medico-Militar si s-a specializat, incepand din 1984, in transplant renal (chirurgie sub microscop operator) in SUA, la UCLA (Los Angeles, California), Louisville (Kentucky) si New York. Ulterior a urmat stagii de specializare in tehnici de abordare moderna a aparatului urinar, la Hamburg si München (endourologie si litotritie extracorporala) si apoi alte stagii de specializare in transplant renal la Tel Aviv, Paris, Cleveland si Louisville. Este discipol si succesor al renumitului profesor si academician Eugeniu Proca. Este presedinte al Societatii Romane de Urologie si membru in numeroase societati internationale de urologie. Are o activitate publicistica impresionanta si a coordonat impunatorul Tratat de Urologie in 4 volume, recent aparut la Editura Medicala.

"Acum 10-12 ani mai credeam ca statutul de specialist este suficient pentru a te face auzit. Acum imi dau seama ca, fara implicare politica, este greu, chiar imposibil." Prof. Dr. Ionel C. Sinescu

- Asociatia Romana de Urologie si Editura Medicala au lansat, in data de 12 iunie, un impresionant “Tratat de urologie”, la redactarea caruia au participat mai mult de o suta de urologi din tara, sub indrumarea dumneavoastra, domnule profesor. Cui se adreseaza aceasta vasta opera colectiva?
- Tratatul se adreseaza, intai de toate, urologilor si, in special, celor care incep rezidentiatul, tinerilor specialisti si chiar celor cu experienta, pentru ca educatia medicala a unui specialist continua pe tot parcursul vietii profesionale. Acest “Tratat de Urologie” cuprinde patru volume care insumeaza 3.600 pagini de text medical, alaturi de o bibliografie extrem de bogata si o iconografie extrem de valoroasa si sugestiva, adiacenta notiunilor medicale, a caror valoare stiintifica creste. Iar informatiile sunt de ultima ora, bazate pe evidente stiintifice de nivel ridicat. Textul dublat de imagine se imprima mai bine in memoria vizuala, iar notiunile de specialitate devin mai clare, sunt mai usor de retinut de catre cititorii interesati. Tumorile tubului digestiv care intereseaza sistemul urinar sunt mai bine si mai clar reprezentate astfel.

- Cum contribuie Tratatul la formarea continua a urologilor?
- Un urolog care nu stie chirurgie ginecologica, nu este un specialist complet, el trebuie sa se formeze in intreaga patologie a aparatului urinar, si ma refer aici in special la cancer.

- Ce face din Clinica de Chirurgie Urologica un centru de excelenta?
- Aceasta clinica etalon, as spune, a urologiei romanesti, Clinica de Chirurgie Urologica de la Fundeni acopera o patologie extrem de complexa, care cuprinde toate cele 12 subspecialitati ale Urologiei, de la endourologie la urologia oncologica si reconstructiva si pana la transplantul renal. Centrul de Transplant Renal este unul dintre cele mai mari din Europa, apreciat de Asociatia Europeana de Urologie ca un Centru de Excelenta. Aici se efectueaza mai mult de 100 de transplanturi pe an si, dupa 11 ani de activitate, rata de functionare a rinichilor, in timp, este de peste 83%, procentaj ce depaseste rezultatele centrelor europene cu experienta. De la infiintare, din iunie 1997, in Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal au fost efectuate circa 900 de transplanturi renale, din care 51 la copii, cu rinichi recoltati de la donatori in viata si de la donatori aflati in moarte cerebrala. Este o situatie care ne situeaza printre centrele cele mai bune, avand in vedere ca avem si oameni dedicati numai acestei activitati.

- Ati continuat si ati dezvoltat opera teoretica si practica a marelui dumneavoastra mentor pe care il amintiti de fiecare data cand vorbiti despre centru: academicianul Eugeniu Proca.
- Profesorul Proca a reprezentat, pentru mine, o scoala si mi-a deschis calea spre acest domeniu de varf al medicinei: Transplantul. Cand am terminat eu internatul, prin anii ’79-’80, se vorbea despre iminenta efectuarii primului transplant renal in aceasta clinica. El a si fost realizat, in 1980, de fostul Sef al clinicii: Acad. Eugeniu Proca, demn urmas al profesorilor Herescu si Hortolomei, elev al Prof. Burghele, cel care, in 1989, a reinfiintat Societatea Romana de Urologie (anulata in 1945), al carui presedinte a fost pana in aprilie 1999 si care a reinfiintat Revista romana de urologie. In 1984, profesorul Proca m-a trimis la o specializare in SUA, unde am invatat sa operez sub microscop, ajutandu-ma astfel sa deschid, in Romania, un nou domeniu. M-am specializat in California, la UCLA si apoi in Louisville, Kentucky. Eram acolo in anul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles cand blocul comunist, cu exceptia Romaniei, le boicota. Faptul ca Romania participa la Olimpiada imi aducea un plus de simpatie din partea americanilor. Mi-am facut o multime de prieteni si am si revenit dupa ’89 acolo unde invatasem Chirurgia Microscopica si realizarea transplantului de rinichi de la donatori in viata sau aflati in moarte cerebrala. Si asa am contribuit la o lege care este o mixtura intre legea americana si cea franceza, cea a transplantarii organelor de la donatori in moarte cerebrala, lege promulgata in 1998.
Ii datorez enorm profesorului meu, Acad. Proca si as vrea sa mentionez, tot aici, modelul uman si comportamental care a fost, pentru mine si pentru toata generatia mea de medici, academicianul Nicolae Cajal.

- Care este problema cea mai grava in patologia cu care va
confruntati?
- Cancerul de prostata. Numarul unu ca incidenta in patologia umana. In privinta mortalitatii, isi disputa locul unu cu cancerul pulmonar.

- Care este principala cauza a cancerului de prostata?
- Cauza cancerului de prostata este, fara indoiala, hormonala. Cu cat un barbat este mai viril, cu atat mai mult are nesansa de a face un cancer de prostata. Exista si cauze de ordin genetic – in familii unde predispozitia se transmite pe linie masculina, dar, in principiu, conditionarea este hormonala. Cheia de baza a tratamentului este supresia hormonilor androgeni sau introducerea unor hormoni antagonisti.

- Poate fi descoperit cancerul de prostata in stadii incipiente?
- As vrea sa remarc faptul ca programul acesta national de analize este un inceput foarte bun. Dar acest inceput trebuie sa continue, adaugand unele investigatii care sunt indispensabile. Daca avem dreptul la sanatate, asa cum este prevazut in Constitutie, trebuie sa ajungem la investigatiile minimale obligatorii. Cancerul de prostata se poate diagnostica si trebuie diagnosticat. Este vorba de o analiza a unui antigen specific prostatic, care, din fericire, are un marker tumoral usor abordabil si detectabil in sange, PSA-ul care, dozat la fiecare barbat trecut de 45 de ani, ar trebui efectuat macar o data pe an. Sunt niste standarde, in functie de varsta si de dimensiunea prostatei – determinate ecografic – care indica probabilitatea sau certitudinea unui cancer de prostata, certitudinea neobtinandu-se numai prin dozarea biochimica sau imunologica a acestui marker tumoral, ci si prin examenul histologic efectuat fie prin punctie, fie prin biopsie prostatica ori prin rezectia prostatei la endoscopie daca se impune asa ceva, dar, in tot cazul, se recurge si la studierea prin microscop a tesutului prostatic. Printr-o politica de sanatate corecta, coerent condusa si sustinuta, idealul este sa descoperim cancerul de prostata intr-un stadiu localizat. PSA-ul nu este o analiza obligatorie la noi in tara pentru ca Romania nu a ajuns inca la niste standarde minimale la nivel european.

- Este PSA-ul o analiza scumpa?
- Nu este o analiza scumpa, iar sansele de a descoperi cancere in stadii incipiente, perfect vindecabile sunt mari. Conform Asociatiei Europene de Urologie si conform tuturor protocoalelor din tarile europene, antigenul specific prostatic trebuie sa intre obligatoriu in acea baterie minima de teste pe care sa le asigure Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, facand – daca vreti – ceea ce este civilizat si normal, medicina omului sanatos. Sa incerci sa descoperi leziuni intr-un stadiu incipient. Daca se constata ca are PSA-ul mare, aceasta declanseaza seria de investigatii si se ajunge la concluzia ca are cancer de prostata intracapsular. Acesta se trateaza curativ si cu mari sanse de reusita. Daca vrem sa avem o populatie sanatoasa, introducem aceste teste obligatorii. Este mult mai ieftin sa depistezi anumite afectiuni intr-un stadiu incipient, suferinta este minimala, evitam consecintele grave ale necunoasterii evolutiei bolii al carui tratament, in stadii avansate, costa enorm. Este o problema mare atat pentru pacienti care, aflati in stadii mai grave, sufera cumplit, cat si pentru familie si pentru societate. Ar fi foarte important ca acest fel de cancer sa fie depistat intr-un stadiu precoce pentru a putea fi tratat cu rezultate bune. La fel de important ca si acele mamografii pentru descoperirea cancerului mamar si acea citologie Papanicolau pentru descoperirea cancerului de col uterin. Sunt niste politici de sanatate de o importanta extraordinara. Nu as vrea sa vedeti ce inseamna o pacienta care a fost surprinsa cu cancer de col uterin avansat care nu mai raspunde la radioterapie, la care apar fistule intre vezica urinara, vagin si rect, unde apar extensii ale tumorii si se chinuie cumplit, ani de zile, intr-o stare biologica de neimaginat pentru ca nu a avut sansa sa fie descoperita intr-un stadiu precoce, in care tratamentul aplicat ar fi putut duce la vindecare. Am facut o multime de materiale si cereri pentru a introduce aceste teste pentru depistarea cancerului de prostata si pana acum am obtinut numai promisiuni.

- Cum se trateaza cancerul de prostata?
- Daca este vorba de un cancer de prostata localizat, fie recurgem la operatia clasica, fie interventia se face laparoscopic, fie, mai nou, acum si foarte in voga in SUA este prostectomia radicala robotica. In afara acestor tipuri de prostectomii mai exista si posibilitatea de a trata definitiv cancerul de prostata intracapsular introducand niste seminte radioactive dupa un program stabilit de un computer in functie de topografia cancerului de prostata, metoda numita brahiterapie. Este o metoda pe care am introdus-o in tara in urma cu doi ani, avem mai mult de 120 de interventii de acest gen cu rezultate excelente.

- Dar daca este vorba de un cancer extins?
- Daca nu surprindem cancerul de prostata strict localizat si il
surprindem extins, extracapsular, deci extraprostatic, atunci toate tratamentele noastre cuprind operatii paleative: fie incercam cu hormoni antiandrogeni inhiband hipofiza si, in consecinta, testiculul pentru a secreta testosteron, fie efectiv scotand testiculele, incercam sa-i scadem stadiul, pentru ca acest cancer este hormono-sensibil si hormono-dependent. S-ar putea ca la acei bolnavi la care extensia extracapsulara este mica, sa constatam ca, dupa o jumatate de an de tratamente hormonale, cancerul s-a retras si este intracapsular si atunci poate beneficia de tratament curativ. Tratamentul hormonal ramane, in acest caz, o veriga de baza, la care se adauga radioterapia. In alte situatii, cancerul se extinde, iar, in stadii tardive, poate da metastaze osoase si pulmonare. Pentru intarzierea aparitiei metastazelor se folosesc metode combinate, hormono-terapie, radioterapie, chimioterapie, iar, cand acestea apar, se urmareste ca evolutia lor sa fie mai lenta prin mijloace de tratament combinate.

- Cand si in ce patologie recurgeti la operatia reconstructiva?
- Cand constatam, la vezica urinara, care este localizarea predilecta pentru o tumora de tip uroterial, tumori extrem de frecvente si foarte adesea infiltrative. Aceasta inseamna ca tumorile vezicale superficiale se dezvolta din interior. Cand observam in interiorul vezicii niste excrescente ca o fraga, ca o mura, ca o capsuna sau mai mari. Uneori acestea sunt moi, sunt superficiale si pot fi rezecate endoscopic pe cale transuretrala, dar atunci cand aceste tumori sunt mai extinse, operatia, din pacate, nu mai poate fi conservatoare si consta in scoaterea vezicii urinare. Aceasta este o operatie urologica de mare amploare si atrage dupa sine o derivatie urinara, pentru ca – scotand acest rezervor – urina trebuie sa duca undeva, iar noi am facut pentru prima data in tara o banca de vezici de substitutie. Vezicile urinare pe care le scoatem le inlocuim cu vezici facute din segmente de tub digestiv, fie ileon, fie colon, colon ascendent sau colon stang. Avem sute de astfel de interventii, iar rezultatele oncologice la distanta, in timp, sunt excelente. Aceasta este o patologie grea si nu poate fi abordata in oricare centru. Rata de supravietuire este mare atata vreme cat respectam, obligatoriu, niste protocoale de diagnostic si de tratament. Vreau sa va spun ca noi putem sa imaginam fel de fel de tehnici. Fiecare bolnav este un unicat iar patologia lui este, de asemenea, individualizata. Sunt niste standarde pe care, respectandu-le, in operatia reconstructiva a vezicii urinare, de exemplu, rezultatele sunt foarte bune.

- Se poate efectua transplant renal in cazul existentei unui
cancer?
- Am facut transplanturi la copii, transplanturi la pacienti care isi pierdusera aparatul urinar in urma unor cancere. Pentru un pacient care a avut un cancer ai nevoie de cel putin doi ani ca sa vezi daca nu exista recidiva. Imunosupresoarele care se administreaza dupa un transplant scad imunitatea si atunci cancerul infloreste. Am avut paciente cu operatii de cancer pelvian sau uterin, am facut transplant la pacientii diabetici.

- Se poate schimba mentalitatea oamenilor, in sensul de a da o atentie mai mare preventiei?
- Suntem, din pacate, in unele domenii, ramasi in urma. In Romania, un pacient ajunge la spital cand nu mai poate merge, cand cade jos. Nu mai exista, mai ales la tara, acea retea de medicina primara in care sa urmareasca evolutia sanatatii oamenilor.
Mai erau acele etape intermediare care erau policlinicile unde se puteau face investigatii. Centre de diagnostic sunt, in momentul de fata, dar toate sunt private. Si costurile sunt mari, prohibitive chiar, pentru un om obisnuit. De aceea, toti pacientii care vin la noi din tara cu probleme reale sunt ajutati sa-si faca investigatiile, sunt internati.

- Cum ati creat clinica?
- Am creat clinica dupa structura Clinic Cleveland Foundation (SUA), unul dintre cele mai faimoase centre din lume. Eu, impreuna cu 18 colegi si 25 de rezidenti efectuam peste 8.000 de operatii pe an intr-un bloc operator cu noua sali numai pentru urologie, cu o sectie de reanimare moderna si completa. Clinica mai cuprinde departamentul de transplant renal, cu personal specializat, cu 32 de paturi, doi medici anestezisti-reanimatori, trei nefrologi, personalul fiind implicat doar in ingrijirea pacientilor transplantati. Rezultatele sunt la fel de bune sau chiar mai bune decat media europeana.

- In ce stadiu se afla proiectul clinicii de nefrologie?
- De cativa ani incerc sa infiintez Institutul de Boli Renale la Fundeni, dar ma lovesc de obstacole chiar din interiorul spitalului. Pentru ca, tot pe aceasta structura, functioneaza Institutul de Cardiologie, care se ocupa de patologia aparatului cardiovascular, medical, chirurgical si substitutiv. Ar fi extraordinar sa avem la dispozitie o clinica medicala de nefrologie. Acest lucru a fost perfect inteles de ministrul Sanatatii, dar s-a lovit de rezistente din partea unor colegi. Acum 10-12 ani mai credeam ca statutul de specialist este suficient pentru a te face auzit. Acum imi dau seama ca, fara implicare politica, este greu, chiar imposibil. Dar, din pacate, nu am timpul necesar sa ma implic in politica. Ministerul Sanatatii ar trebui sa porneasca de la premisa ca, in mare, populatia Romaniei este mai bolnava decat media europeana iar contributiile la fondul de sanatate nu sunt folosite cu maxima eficienta.

- Ce va doriti cel mai mult?
- O presa obiectiva, care sa cantareasca bine opiniile divergente si sa le prezinte corect, profesionist. Tin sa amintesc ca am castigat procesul impotriva celor care m-au acuzat de moartea Patriarhului. Imi doresc, de asemenea, sa lucrez intr-o tara civilizata, sa pot avea la dispozitie tot ceea ce corespunde standardelor medicinei anului 2008 si sper ca vocile specialistilor sa fie ascultate. Multumesc Cronicii Romane pentru invitatie.

Si noi va multumim si va dorim sa fiti auzit, domnule profesor!

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=121851

Scris de admin pe 11 Iul 2008. În categoria Eveniment. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress主题
Autentificare