Scrima a fost cea mai harnica federatie

Federatia de Scrima a analizat recent pregatirea, calificarea si participarea celor cinci sportivi la Jocurile Olimpice de Vara, fiind luate in discutie si rezultatele obtinute la celelalte concursuri de obiectiv desfasurate in 2008. Remarcam de la bun inceput ca a fost prima federatie care a tras concluziile la trei luni inaintea incheierii unui an cu rezultate apreciate, avand in vedere ca in noiembrie va avea loc o importanta competitie internationala rezervata juniorilor. Din cele 10 probe olimpice, am avut reprezentanti la 4 in concursul individual, care au castigat doua medalii-argint la spada, prin Ana Maria Branza de la Steaua si bronz la sabie-Mihai Covaliu-Dinamo. Sabrerul Rares Dumitrescu s-a clasat pe locul 11, floretista Cristina Stahl pe 18, iar colegul ei de arma, Virgil Saliscan, pe 19. Obiectivul propus-o medalie, a fost depasit. Din 40 de tari participante, Romania a ocupat locul 8 in ierarhia pe medalii, inaintea Japoniei, Coreei, Poloniei si Ungariei si pozitia 4, dupa numarul de trofee castigate. Doar sase tari au cucerit doua sau mai multe medalii-Italia-7, SUA-6, Franta-4, Germania si China 2. Covaliu si Dumitrescu
s-au calificat de pe pozitiile a doua si a treia a primului criteriu individual, Stahl de pe a doua, Branza tot de pe a doua, dar a criteriului secund, iar Saliscan, la ultimul criteriu al zonei europene. Datorita sistemului dificil de calificare la JO pentru continentul nostru, echipele de sabie masculin si floreta feminin au ratat prezenta la Beijing. Ana Maria a mai luat medalii anul acesta la Cupa Mondiala de la Sankt Petersburg(aur), Europenele de la Kiev, Cupa Mondiala de la Budapesta si Havana (argint) si competitiile similare de la Luxemburg si Barcelona (bronz). Covaliu ar fi putut aspira mai sus la JO, daca ar fi valorificat scorul de 11-7 din semifinala cu Lopez, multumindu-se cu bronzul, ca si la Europene. La randul sau, Dumitrescu, desi a beneficiat de culoarul de eliminare directa, s-a oprit in optimi, reusind, in schimb, un aur la Cupa Mondiala de la Madrid, un argint la Kish Island si doua bronzuri la Budapesta si Padova. Stahl a dezamagit total, reusind numai sase tuse la germanca Waechter, confirmand partial rezultatele anterioare-un loc trei la Sankt Petersburg si un loc 6 la CE. Saliscan ar fi putut ajunge pe tabloul de 16, dar a pierdut prea usor (6-15) la englezul Kruse, ramanand cu satisfactia primei prezente olimpice. Nu putem trece cu vederea activitatea antrenorilor Dan Podeanu, Dan Gaureanu si Petre Ducu, care i-au pregatit pentru JO.
Alte 14 medalii au fost castigate la CE de seniori, CE U 23, CM de juniori, CCE si Cupele Mondiale, la care se adauga 27 de trofee la Balcaniada de cadeti si juniori. Pe cea mai inalta treapta a podiumului au urcat Simona Alexandru-spada, la CE U 23, echipa feminina de spada, la CE seniori si echipa masculina de sabie, la Cupa Mondiala de la Las Vegas. Au intrat in posesia medaliilor de argint spadasina Simona Deac, la CM juniori, sabrerul Szabo Matyas, la CE cadeti, spadasinii Adrian Pop si Daniel Nica, la Cupele Mondiale de la Berlin si Glivice. Sapte trofee din bronz au revenit sabrerelor Mihaela Bulica, la CE U 23, Elena Munteanu, la Budapesta, echipei feminine de spada, la Nankin si Budapesta, sabrerului Tiberiu Dolniceanu, la Goppingen, floretistei Andreea Andrei, la Zagreb si echipei feminine de floreta a clubului Steaua, la Budapesta. Dolniceanu, Nica, Bulica si Andrei sunt inca juniori. Pot fi mentionate si noua prezente pe locurile 4-6.
Una dintre concluzii este ca, pe langa scrimerii calificati la JO, sunt cel putin 10 juniori si cadeti care s-au numarat printre performerii competitiilor internationale in 2008, avand sanse de promovare in loturile ce vor aborda viitoarele cicluri olimpice. Pentru JO de la Londra federatia isi propune obtinerea a 1-2 medalii, calificarea la toate probele individuale si la alte trei, in concursul pe echipe-sabie masculin, floreta feminin si spada feminin. De retinut ca spadasinele sunt duble campioane europene in ultimii patru ani, prinzand si un loc 5 la Mondialele de anul acesta. N-au putut concura la JO, deoarece proba lor fiind considerata neolimpica.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=125384

Scris de admin pe 30 Sep 2008. În categoria Eveniment. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress Blog
Autentificare