Expertiza in procesul civil

Daca veti considera ca pentru solutia litigiului trebuie consultat un specialist care sa-si exprime parerea sau sa dea lamuriri, nu ezitati sa propuneti aceasta prin cererea de chemare in judecata, intampinare sau, dupa caz, la prima zi de infatisare. Instanta, la cererea dumneavoastra, daca va considera necesar, va numi prin incheiere, unul sau 3 experti care sa efectueze expertiza. Trebuie sa stiti ca propunerea expertizei se poate face si dupa acest termen daca necesitatea expertizei apare pe parcursul derularii procesului si nu ati putut sa o prevedeti, daca administrarea acesteia nu produce amanarea judecatii sau atunci cand, neavand aparator angajat, nu ati stiut ca aceasta proba va foloseste.
Este posibil ca instanta sa aprecieze ca este necesara efectuarea unei expertize si sa nu fiti de acord cu aceasta. In asemenea situatie, expertiza este ordonata din oficiu. Cu aceasta ocazie instanta stabileste si care parte sa plateasca onorariul. Aveti grija insa, daca niciuna dintre parti nu este de acord cu plata onorariului de expert, iar procesul nu poate fi solutionat fara expertiza, cererea de chemare in judecata urmeaza sa fie respinsa ca nefondata. Consecinta este una severa, intrucat cel ce a formulat cererea de chemare in judecata nu mai poate formula o alta cerere asemanatoare, motivand ca dispune de sumele de bani pentru plata expertizei. Propunerea probei cu expertiza nu se poate face pur si simplu ci, partea interesata trebuie sa arate imprejurarile de fapt pe care doreste sa le lamureasca expertul. Partea adversa isi expune si ea punctul de vedere, iar instanta apreciaza daca se impune o asemenea expertiza. Daca apreciati ca trebuie solicitata grabnic parerea unui expert, inainte de inceperea procesului sau chiar in
cursul procesului, dar mai inainte ca acesta sa fi ajuns la faza propunerii si administrarii probelor, puteti apela la procedura asigurarii dovezilor pe cale principala.
Situatia in care expertiza presupune efectuarea de cercetari intr-o alta localitate, destul de indepartata, este prevazuta de lege care a reglementat posibilitatea administrarii acestei probe prin comisie rogatorie. Adica, alta instanta se ocupa de efectuarea expertizei. Astfel, aceasta numeste expertii pentru efectuarea expertizei si stabileste onorariile ce se cuvin expertilor, aplica sanctiunile daca expertii nu se conformeaza obligatiilor etc.
Pentru efectuarea expertizei, legea prevede numirea a unul sau trei experti.
Trebuie sa stiti ca va puteti intelege cu partea adversa in ceea ce priveste expertul care urmeaza sa faca expertiza. Daca nu cadeti de acord, expertul va fi numit de instanta, prin tragere la sorti, in sedinta publica, de pe lista intocmita si comunicata de biroul local de expertiza. Lista cuprinde persoanele autorizate sa efectueze expertize judiciare. In functie de obiectul litigiului si de imprejurarea de fapt ce trebuie lamurita si care necesita cunostinte de specialitate, instanta poate solicita efectuarea expertizei de catre un laborator sau institut de specialitate.
In domeniile strict specializate, in care nu exista experti autorizati, din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti, judecatorul poate solicita punctul de vedere al unei sau mai multor personalitati din domeniul respectiv.
Expertul poate sa-si expuna constatarile si concluziile sale oral sau in scris. Aceasta expunere poarta denumirea de raport de expertiza. In cazul in care aveti indoieli cu privire la nepartinirea unui expert, puteti cere inlocuirea lui pentru aceleasi motive ca si judecatorii.
Daca aveti cunostinta ca expertul se afla in unul dintre aceste cazuri si banuiti ca va face o expertiza care va favoriza partea adversa, in termen de 5 zile de la numirea expertului, puteti cere sa fie inlocuit. Daca expertul nu s-a aflat de la inceput, de la numirea sa, in vreuna dintre situatiile expuse mai sus, puteti solicita inlocuirea sa in 5 zile de la data la care s-a ivit motivul. Inlocuirea expertului nu se face oricum. Instanta procedeaza la citarea partilor si a expertului in sedinta publica si, dupa ce asculta pe fiecare in parte, hotaraste daca expertul trebuie sau nu inlocuit.
Exista posibilitatea ca instanta sa nu fie lamurita prin expertiza facuta, astfel ca se poate dispune intregirea expertizei sau o noua expertiza. Daca sunteti parte intr-un dosar si expertiza nu va multumeste, puteti solicita intregirea expertizei sau o noua expertiza. Aceasta din urma, denumita si contraexpertiza, trebuie ceruta la primul termen de judecata, dupa depunerea raportului de expertiza.

Cercetarea la fata locului
Daca sunteti parte intr-un proces si considerati ca este in folosul solutionarii litigiului ca instanta sa vina la fata locului si sa cerceteze anumite imprejurari, solicitati aceasta prin cererea de chemare in judecata, intampinare sau, dupa caz, la prima zi de infatisare. Aveti posibilitatea sa cereti aceasta si daca pe parcursul procesului apare justificata aceasta cerere, daca oricum cauza se amana si daca, neavand avocat, nu ati stiut ca puteti sa faceti o asemenea cerere la timpul cuvenit. Cercetarea la fata locului conduce la constatarea nemijlocita de instanta a starii unui obiect, a unei asezari. In general, se face o asemenea cercetare in cazul unor bunuri imobile sau mobile netransportabile in instanta. Aceasta cerere o puteti face indeosebi in procesele privind granituiri, degradari ale unor imobile, imobile inchiriate etc.
Nu trebuie sa va nemultumeasca daca instanta din oficiu decide sa faca o asemenea cercetare pentru a se lamuri, intrucat prin aceasta nu se urmareste decat sa se stabileasca adevarul.
Cercetarea la fata locului nu este altceva decat o sedinta de judecata. Astfel, daca ati fost prezent la incuviintarea sau la ordonarea din oficiu a cercetarii la fata locului, aveti in cunostinta termenul fixat, iar daca ati lipsit, urmeaza sa fiti citat cu indicatia datei si locului unde urmeaza sa va prezentati. Fiind prezenti la aceasta cercetare, puteti da explicatii, puteti prezenta obiectiuni, puteti pune intrebari martorului sau expertului, care vor putea fi si ei citati.
Pe langa completul de judecata, la fata locului va merge si procurorul, in cazul in care prezenta acestuia este ceruta de lege.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=151226

Scris de admin pe 24 Sep 2010. În categoria Eveniment. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress主题
Autentificare