Galerie de Artă Românească la Târgu Mureş

Muzeul Judeţean Mureş va inaugura, astăzi 21 octombrie, prima Galerie de Artă Românească Modernă din Târgu Mureş, în care vor fi expuse peste 120 de opere inedite aparţinând maeştrilor Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Aurel Ciupe, Ion Vlasiu sau Octav Băncilă.
Aurel Ciupe (1900-1985) este şi cel care a achiziţionat, în 1930, cele 120 de lucrări, care au stat ani de zile în depozitele instituţiei, fiind expuse doar sporadic, după cum arăta şeful Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Mureş, Ioan Şulea. Noua expoziţie de Artă Modernă Românească, la rea­lizarea căreia s+a lucrat mai mult de trei ani, va avea un caracter permanent şi va ocupa cinci săli ale Muzeului, una din ele fiind dedicată artiştilor transilvăneni – Ion Vlasiu, Nagy Imre, Izsak Marton şi, fireşte, Aurel Ciupe. Lucrările vor alcătui prin expunere un “traseu” printr-un secol de artă românească, 1850-1950. Prima Galerie de Artă Românească Modernă din Târgu Mureş beneficiază şi de primul catalog trilingv (în limbile română, maghiară şi engleză) din ţară, în care se află înregistrate peste 200 de picturi şi sculpturi aparţinând artiştilor din România. Deschiderea primei Galerii de Artă Românească Modernă este precedată de Simpozionul Naţional de Artă cu tema “Istorie şi artă în societatea românească din perioada 1850-1950”.

T. Lavric

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=168727

Scris de kittracer pe 20 Oct 2011. În categoria Cultura. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress Themes
Autentificare