Editorial Regula de trei simplă

Având un respect deosebit pentru dorinţa declarată a preşedintelui Băsescu de a informa corect şi adecvat opinia publică despre situaţia economiei naţionale, am analizat cu maximă atenţie declaraţiile făcute de domnia sa în cadrul briefingului de presă organizat pe data de
26 octombrie 2011, înainte de plecarea la summit-ul UE. Deşi preşedintele s-a declarat neîncrezător în abilitatea mass-media din România de a înţelege şi interpreta corect mesajul “tehnic” şi “informaţiile eliptice” prezentate în spiciul domniei sale, am încercat să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor prezidenţiale.
Tentativele noastre de a interpreta corect mesajul prezidenţial au întâmpinat anumite dificultăţi pe care ţinem să le împărtăşim cu cititorii noştri. Reproducem fragmentul din discurs care ne-a provocat anumite nedumeriri:

“Pentru a vă uşura şi înţelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenţă bugetul, aş vrea să ştiţi că în situaţia în care am avea un buget cu un deficit de 3% din Produsul Intern Brut, România ar trebui să împrumute de pe piaţa internă 71,6 miliarde RON, ceea ce ar însemna 16,7 miliarde euro echivalent, plus 2 miliarde de euro de pe pieţele externe.”

Aplicăm regula de trei simplă:
3% din PIB = 71,6 miliarde de RON + 2 miliarde de Euro
100% din PIB = X
Să se afle X
Rezolvare:
Răspuns: din rezultatele obţinute în baza declaraţiilor prezidenţiale, reiese faptul că România are un PIB de 623,33 miliarde de Euro, ceea ce înseamnă că economia României este mai mare decât cea a Suediei, Olandei, Elveţiei şi a Arabiei Saudite. De fapt, cu un asemenea PIB, devine neclar de ce România încă nu a fost invitată să participe la reuniunea grupului G20, deoarece din perspectiva datelor furnizate de preşedinte, România ocupă locul 16 din lume după dimensiunea PIB-ului. Suntem surprinşi de diferenţa care există între datele furnizate de preşedintele României şi datele prezente în CIA Factbook care susţine că PIB-ul României în 2010 a fost de 161,6 miliarde de dolari, echivalent a 117,29 miliarde de Euro. Situaţia creată poate avea următoarele interpretări: fie CIA şi toate organizaţiile de cercetare economică şi statistică nu au observat o creştere de 431% a PIB-ului României, fie preşedintele nu înţelege datele care îi sunt furnizate (deşi înţelegerea lor este la nivel de clasa a patra), fie preşedintele încearcă o manipulare a opiniei publice în scopul obişnuirii populaţiei cu ideea că România are nevoie de împrumuturi din ce în ce mai mari, dorindu-se amanetarea şi vânzarea ţării la bucată şi la preţuri derizorii, procesul fiind probabil însoţit de prăduirea banilor împrumutaţi. Mai există şi varianta în care suntem minţiţi cu bună ştiinţă, iar deficitul real este substanţial mai mare decât cel anunţat oficial.
Pentru a evita posibile explicaţii referitoare la exprimarea nereuşită, dar punctuală, reproducem un alt fragment al discursului prezidenţial:
“Vreau să vă dau câteva cifre care, poate, dacă ajung corect la popu­laţie, se înţelege mai bine situaţia în care ne aflăm. Deci, anul acesta România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de RON, suma va fi completată de fapt până la sfârşitul anului vor mai fi împrumuturi, deci 56 miliarde de RON pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul. Asta înseamnă 13,2 miliarde de euro de pe piaţa internă plus alte 2 miliarde de euro de pe piaţa externă.”
Pentru a înţelege mai bine situaţia în care ne aflăm, amintim pre­şedintelui că deficit înseamnă cheltuielile bugetare neacoperite prin venituri. Dacă o cheltuială bugetară se finanţează prin împrumut şi nu din venit, atunci această cheltuială, prin definiţie, face parte din deficitul bugetar, deci nu există capitole separate “acoperirea cheltuielilor bugetare” şi “susţinerea deficitului”, iar înţelegerea acestor noţiuni elementare ţine de nivelul anului întâi de facultate. Luând ca bază datele furnizate de preşedinte referitoare la împrumuturile deja făcute în acest an, adică 56 de miliarde de RON şi 2 miliarde de euro şi deficitul de 4,4% din PIB conform angajamentelor asumate faţă de FMI şi datelor comunicate de Ministerul Finanţelor Publice, prin aplicarea regulii de trei simplă ajungem la concluzia că PIB-ul înregistrat în anul 2011 ar trebui să fie 345,454 miliarde de euro, ceea ce în mod clar nu cores­punde cu realitatea economică şi datele oficiale prezentate de toate instituţiile internaţionale. Această situaţie ne face să constatăm că există o problemă foarte gravă la nivelul informării preşedintelui, intenţiilor preşedintelui, datelor oficiale referitoare la dimensiunea deficitului bugetar sau al scopurilor în care statul român contractează doar în acest an împrumuturi echivalente cu 13% din valoarea oficială a Produsului Intern Brut. Considerăm că aceasta este o problemă de siguranţă naţională şi ca atare aşteptăm clarificări din partea Preşedinţiei Ro­mâniei, CSAT, SIE, SRI, Parchetul General. Vă aducem la cunoştinţă că vom întreprinde toate demersurile necesare pentru clarificarea acestei situaţii deosebit de periculoase pentru viitorul României.

Redacţia Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=170794

Scris de kittracer pe 6 Noi 2011. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Premium WordPress Themes
Autentificare