EDITORIAL BNR garantează nimic

“Venerabilul” Mugurel Isărescu şi acoliţii săi în frunte cu Adrian Va­silescu nu au precupeţit niciun efort pentru a convinge românul de rând de stabilitatea sistemului bancar şi de siguranţa banilor depuşi la băncile din România. Siguranţa banilor depuşi la băncile din România este iluzorie. Mulţi clienţi ai băncilor din România trăiesc cu impresia că BNR asigură depozitele bancare şi oferă garanţii financiare directe deponenţilor. Această impresie este falsă. BNR nu garantează depozitele bancare, iar legislaţia cu privire la garantarea depozitelor bancare este concepută în aşa fel încât BNR să nu aibă nicio obligaţie financiară faţă de clienţii băncilor falimentare.

Conform legislaţiei, deponenţii beneficiază de protecţia oferită de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Valoarea depozitelor asigurate de către statul român este de 138 miliarde de RON (sursa: raportul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pentru trimestrul III 2011), însă resursele BNR nu vor putea fi folosite în mod direct pentru compensarea deponenţilor. Conform Ordonanţei de Urgenţă 131/2010, FGDB se confruntă cu serioase restricţii în privinţa finanţării:

Art. 60. – (1) Fondul special pentru despăgubiri se constituie şi se alimentează din următoarele resurse financiare:
a) cotizaţiile anuale ale instituţiilor de credit la fondul special pentru despăgubiri;
b) cotizaţiile suplimentare ale instituţiilor de credit la fondul special pentru despăgubiri;
c) venituri din investirea sumelor acumulate la fondul special pentru despăgubiri;
d) împrumuturi de la instituţii de credit, de la societăţi financiare şi de la alte instituţii, cu excepţia Băncii Naţionale a României, precum şi împrumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.

Conform raportului de activitate a FGDB pentru anul 2010, volumul disponibi­lităţilor aflat la dispoziţia fondului a fost de aproximativ 393 milioane de euro, în timp ce valoarea depozitelor garantate de FGDB este de aproximativ 31,6 miliarde de euro. Structura mecanismului de garantare este făcută în aşa fel încât BNR să nu aibă nicio răspundere financiară, iar posibilităţile de utilizare a resurselor financiare ale BNR pentru compensarea deponenţilor sunt blocate în mod expres de prevederile Art.60, alin d) ale Ordonanţei de Urgenţă 131/2010. Cine şi de ce a făcut legislaţia în aşa fel încât BNR să fie exonerat de orice responsabilitate financiară faţă de deponenţii băncilor? Mai mult decât atât, Ordonanţa de Urgenţă 13/2011 stabileşte în mod expres sursa din care guvernul este obligat să finanţeze compensarea deponenţilor:

Art. 15 alin (2):

“(2) În situaţii excepţionale în care resursele financiare ale Fondului ar fi insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiilor, respectiv pentru finanţarea, inclusiv prin emiterea de garanţii, a operaţiunilor ce implică transferul de depozite garantate, în condiţiile prevăzute la art. 9 alin. (7), Guvernul pune la dispoziţia Fondului, sub formă de împrumut, sumele necesare, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la solicitarea lor de către Fond. Sursa fondurilor este reprezentată de veniturile din privatizare înregistrate în contul curent al Trezoreriei Statului, iar condiţiile de acordare/rambursare a împrumutului acordat de Guvern Fondului se stabilesc prin ho­tărâre a Guvernului”.

În aceste condiţii, guvernul în mod sigur va fi pus în dificultate financiară chiar şi de un faliment bancar minor. În cazul falimentului unei bănci medii sau mari, guvernul se va afla în incapacitate tehnică de plată sau foarte aproape de incapacitate tehnică de plată. Şansele ca guvernul să aibă posibilitatea de a contracta în 15 zile un împrumut suficient de mare din piaţa interbancară în contextul îngheţării pieţei creditării interbancare sunt absolut nule. Situaţia în care BNR este exonerată în mod expres de orice responsabilitate legală sau financiară în cazul compensării deponenţilor unor bănci fa­limentare (pe care BNR teoretic trebuie să le supravegheze) este inexplicabilă din punct logic şi moral. La fel, este inexplicabilă din punct de vedere logic şi moral situaţia în care banii necesari compensării unor falimente ale băncilor private sunt obţi­nuţi nu din banii adunaţi de la bănci, ci din veniturile rezultante din vânzarea bu­nurilor statului.
Luând în consideraţie criza sistemului bancar european, un faliment al unei bănci din România nu poate fi exclus, ba chiar poate fi considerat posibil în cazul realizării scenariilor pesimiste de evoluţie a situaţiei din Uniunea Europeană. În condiţiile în care guvernul este constrâns de propriile ordonanţe să compenseze deponenţii numai cu banii obţinuţi din privatizări, este foarte probabil să asistăm la o serie de privatizări forţate care se vor realiza în numele “protecţiei deponenţilor băncilor”, principalii be­neficiari ai acestor operaţiuni fiind “băieţii deştepţi” care vor încerca să prăduiască ultimele active ale statului la preţuri derizorii.

Situaţia este dramatică: deponenţii băncilor nu beneficiază de protecţia financiară a BNR, iar o bună parte din banii pentru restituirea depozitelor deţinute la băncile falimentare ar putea fi obţinute prin vânzarea în regim de urgenţă (15 zile!) a activelor deţinute de statul român.

Din ce în ce mai mulţi jurnalişti şi membri ai societăţii civile ajung la concluzii deloc pozitive cu privire la activitatea conducerii BNR. Cităm din postarea bloggerului Mordechai (moshemordechai.wordpress.com), cunoscut după numele civil Daniel Oc­tavian Bejan:

“…într-o intervenţie la Realitatea TV, Adrian Vasilescu a socotit oportun să ne tâmpească în faţă pe toţi. Personajul a devenit, de multă vreme, insuportabil. Nu cred că mai există vreo îndoială că el, dar mai ales şeful lui, mult şi fără rost lăudatul Isărescu, nu mai servesc, demult, interesele României. Ba, deja e o certitudine, lucrează siste­matic împotriva acestor interese. Vasilescu ne-a anunţat, senin şi tembel,  că încă nu ştim dacă vom da bani pentru recapitalizarea FMI. Şi nici nu ştim câţi vom avea de dat! Ăştia sunt zdraveni la cap? Păi, pe ce pizda mamii voastre v-aţi dat acordul, imbecililor? Îl lă­muresc eu pe Vasilescu: vom da bani! Vom da!

Adăuga Vasilescu, cu o nesimţire care m-a adus în pragul crizei de nervi, că, oricum, dacă vom fi în situaţia de a plăti, contribuabilul român nu va trebui să îşi facă probleme, că nu el va da banii.  Explicaţia lui Vasilescu mergea mai departe: banii vor fi daţi pe fi­lieră bancară! Ei, da! Şi eu credeam că o să-i ducă Băsescu în rucsac! Somat să precizeze sursa acelor bani, Vasilescu a insistat că ei nu vor veni “de la români”, ci “de la banca naţională”. Şi Banca Naţională a cui pizda mă-sii e, Vasilescule? A lu’ mă-ta? A lu’ tac’tu? A lu’ Isărescu? Şi banii de acolo nu sunt luaţi din împrumutul de la acelaşi FMI  căruia îi donăm nişte miliarde?  Şi banii ăia nu trebuiesc plătiţi tot de noi, nesimţitule?”.

Desigur, limbajul tehnic prezent în citat este destul de neconvenţional, dar consi­derăm că în situaţia curentă, aceste aspecte sunt justificabile şi se corelează cu sentimentele pe care le are orice cetăţean inteligent.
Redacţia Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=174690

Scris de kittracer pe 11 Dec 2011. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

3 Comentarii pentru “EDITORIAL BNR garantează nimic”

  1. N. Raducanu

    Tocmai eram pe cale sa va recomand sa cititi articolul lui D. O. Bejan (“Moshe& Mordechai”), dar vad ca ati inteles si preluat argumentele din el. Sunt de acord: conducerea statului adopta decizii grave, care implica pe termen lung participerea contribuabilului roman, fara ca decizia sa se desbata in prealabil in Parlament sau macar a se fi creat conditiile pentru negocierea aderarii. Dar, vorba articolului: se mai poate oare vorbi despre un rest de suveranitate a statului roman, stat fara industrie proprie si fara banci conduse de la Bucuresti?

  2. nevotant

    o singura precizar la ceea ce spuneti: “statul roman, statul fara … condus de la bucuresti” – statul roman NU ESTE CONDUS de la bucuresti ! statul roman ESTE CONDUS de la bruxelles, de la washington sau din … pixxa masii vasilescului, cum se exprima blogerul “Mordechai” ! Eu atat am avut de spus …

  3. [...] a construit-o pentru ca doar guvernul și nu BNR să garanteze depozitele populației (detalii: http://cronicaromana.com/?p=174690) și terminând cu soarta aurului românesc care a fost scos din țară de Isărescu (în 2002 51,2 [...]

Lasă un Comentariu

Weboy
Autentificare