Finlandezii îşi vor alege preşedintele în turul II

Candidatul conservator proeuropean, Sauli Niinisto, este câş­ti­gă­torul primului tur al alegerilor pre­zidenţiale din Finlanda, el ur­mând să se confrunte în al doilea tur de scrutin cu ecologistul Pekka Ha­avisto, transmit agenţiile internaţioanle de presă în urma anun­ţării rezultatelor finale din primului tur al alegerilor. Anterior, rezulta­te­le parţiale îl prezentau pe eu­ro­s­cep­ticul Paavo Vayrynen ca fiind situat pe locul al doilea, dar după nu­mă­rarea tuturor voturilor, acesta a fost devansat de ecologistul Pekka Haavisto.
Potrivit datelor finale comunicate de ministerul finlandez al Jus­ti­ţiei, Sauli Niinisto se află pe pri­mul loc cu 37,0% din voturi, fiind ur­mat ecologistul Pekka Haavisto, ales de 18,8% dintre alegători, de centristul Paavo Vayrynen, care a obţinut 17,5% din voturi şi de na­ţionalistul Timo Soini cu 9,4% din voturi, a anunţat ministerul finlandez al Justiţiei. La alegeri au parti­ci­pat 72,7% dintre persoanele cu drept de vot.
Câştigătorul celui de-al doilea tur de scrutin de pe 5 februarie va prelua conducerea statului finlandez de la social-democrata foarte populară Tarja Halonen, care îşi în­cheie al doilea mandat consecutiv de şase ani. Campania electorală s-a desfăşurat în mare parte în jurul po­liticii europene a Finlandei, candidatul conservator Niinisto sus­ţi­nând Uniunea Europeană şi zona euro, argumentând că economia finlandeză, dependentă de exporturi, este legată de buna func­ţio­na­re a zonei euro.
După ce au fost su­puşi unei austerităţi severe în anii ’90, mulţi finlandezi s-au de­cla­rat anul trecut împotriva acordării de împrumuturi europene Greciei, considerând că această ţară este responsabilă de proasta sa gestiune economică.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=178157

Scris de kittracer pe 23 Ian 2012. În categoria Externe. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Free WordPress Themes
Autentificare