CSM critică intrarea în vigoare la 1 iunie a Codului de procedură civilă

Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat ieri că data de 1 iunie 2012, stabilită de Guvern pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, este “total nerealistă”, deoarece se situează înaintea vacanţei judecătoreşti.
“Din păcate, codurile nu sunt acompaniate încă de măsurile financiare necesare pentru a putea supravieţui impactului lor. Guvernul va trebui să suporte aproximativ 700 milioane de lei în primii trei ani de la intrarea în vigoare a codurilor, pentru a le putea pune efectiv în practică. Suntem în plină criză, nu avem oameni suficienţi, nu avem săli de judecată suficiente şi totuşi va trebui să aplicăm o nouă legislaţie. Lipsa de dialog din sistemul Justiţiei se reflectă şi în faptul că data nu a fost discutată cu instanţele şi parchetele”, a spus Cristi Danileţ, într-o intervenţie cu prilejul lansării de către Transparency Interna­tional Romania a unui Studiu privind Sistemul Naţional de Integritate. În opinia sa, în sistemul Justiţiei nu există un dialog între instituţii iar acest lucru va afecta independenţa judecătorilor şi procurorilor. “Lipsa unei viziuni de strategie comună se reflectă în privinţa unor acte normative recent adoptate de Parlament şi care afectează grav independenţa Justiţiei şi efectele se vor vedea în perioada imediat următoare, când judecătorii şi procurorii vor ajunge să fie controlaţi pe fondul dosarelor de organele administrative ale statului, inclusiv de ministrul Justiţiei. Repet, judecătorii şi procurorii vor putea fi controlaţi pe fondul dosarelor, inclusiv în cursul soluţionării lor. Nu se va aştepta aşadar să apară o hotărâre definitivă iar organele administrative, precum ministrul Justiţiei şi CSM, vor putea impune anumite soluţii”, a susţinut Cristi Danileţ.
La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 25 ianuarie, proiectul Legii pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Termenul prevăzut în proiectul de lege pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă este 1 iunie 2012.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=178643

Scris de kittracer pe 26 Ian 2012. În categoria Eveniment. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress主题
Autentificare