Un roman de inspiraţie kafkiană

“Trei sute de trepte”, romanul lui Ioan Suciu apărut de curând la editura Tracus Arte, dă senzaţia unui univers epic kafkian, du­pă cum ob­servă în pre­zen­ta­rea cărţii scriitorul Ioan Groşan.
“Un Kafka adus, evident, în contemporaneitate, în pre­zentul strict. Emil, eroul cen­tral al cărţii, este un fel de Josef K., funcţionar într-un vag şi imens institut bucureştean … Încă de la pri­mele pagini, aflăm că, la sfârşitul unei zile de muncă, Emil nu mai poate ajunge acasă fiindcă, brusc, institutul este înconjurat de un zid înalt şi deşi ceilalţi funcţionari ştiu o poartă, o ieşire, Emil nu o găseşte. Rămâne astfel mai multe zile prizonier al instituţiei; se metamorfozează treptat … într-un soi de animal uman, dormind prin subsoluri, prin cotloanele acestui sui-generis castel func­ţio­năresc, din care nu poate ieşi”.
Romanul lui Ioan Suciu este “o pa­ra­bolă epică despre singurătate, despre fiinţa prinsă în angrenajul unei lumi fără căpătâi şi fără valori ferme”. Este o carte cu o scriitură simplă, directă, fără mari arabescuri stilistice, cu personajele schiţate rapid, în tuşe ferme, care rămân în mintea cititorului.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=178582

Scris de kittracer pe 26 Ian 2012. În categoria Cultura. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress Blog
Autentificare