Băsescu visează la independență energetică

Gusturile literare ale președintelui Traian Băsescu sunt cunoscute. De câțiva ani buni, președintele tot citește și tot nu poate să termine de citit Levantul de Cărtărescu. Analiza ultimelor declarații prezidențiale ne face să regretăm profund faptul că Traian Băsescu are asemenea gusturi elevate. În asemenea momente am prefera ca lectura zilnică a președintelui să fie DEX-ul sau vreun manual de economie politică. Una dintre trăsăturile definitorii ale discursului prezidențial este optimismul, de obicei absolut nefondat și provenit din date inexacte. După ce Traian Băsescu a demonstrat că tema PIB-ului îi este absolut străină (detalii aici: http://cronicaromana.com/?p=170794 ), acum vine rândul subiectului independenței energetice.

Care sunt motivele de bucurie a președintelui? Traian Băsescu crede că recentele descoperiri făcute de Exxon Mobil și OMV în Marea Neagră sunt suficiente pentru asigurarea ”independenței energetice” a României.

“În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producție internă și import de completare circa trei miliarde. Faceți socoteala, câți ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenței energetice totale, iar dacă și celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantități asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea însăși dar și pentru multe alte țări din Europa. Exploatarea zăcământului va putea începe după ce se fac toate prospecțiunile. Este o chestiune cam pe la orizonul anului 2015-2016-2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016 România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic”, a declarat Traian Băsescu.

Pentru a avea o opinie mai obiectivă asupra situației, trebuie luată în calcul declarația șefului explorării și producției de la OMV Jaap Huijskes care susține următoarele:

  1. Rămâne de văzut dacă sursa descoperită este ”viabilă din punct de vedere comercial”
  2. Numai ”verificarea viabilității comerciale” va necesita investiții de ”mai multe miliarde de dolari”
  3. Prima producție, în condițiile în care ”sursa se va dovedi viabilă”, ”nu va fi posibilă decât la sfârșitul decadei”.

Se observă că numai președintele României ”are certitudini”. Persoana care se ocupă efectiv de explorare și producție nu are nicio certitudine, nu știe dacă descoperirea are viabilitate comercială și estimează începerea producției la sfârșitul decadei și nu în ”orizontul 2015-2016”. Din punct de vedere factologic, declarația prezidențială este cel puțin prematură și în mod clar iresponsabilă.

Viziunea prezidențială asupra perspectivelor ”independenței energetice depline” are probleme atât factologice cât și semantice. Chiar dacă presupunem prin absurd că exploatarea gazului din Marea Neagră ar putea începe mâine, acest lucru nu ar îmbunătăți cu nimic situația energetică din România. Traian Băsescu, la fel ca și mulți ”analiști” din sfera energetică, sugerează că independența energetică a unei țări este determinată de cantitatea de petrol și gaze produse pe teritoriul acestei țări, ceea ce este fals. Independența energetică, la fel ca și independența alimentară, este determinată de controlul asupra producției de energie și alimente, independent de locul unde se realizează această producție. Controlul asupra producției implică atât controlul asupra veniturilor obținute din comercializarea ei cât și controlul asupra prețului de comercializare. La nivel cotidian conceptul este ușor de explicat: dacă un țăran are un lot de pământ însă toată producția cultivată aparține vecinului care-i plătește o chirie modică, atunci nu se poate vorbi despre independența alimentară a țăranului. În cazul României avem aceeași situație la nivel de țară.

Exploatarea gazului descoperit în Marea Neagră va fi făcută de Exxon Mobil (50%) și OMV (50%), redevențele sunt microscopice, deci nu se poate discuta de vreun venit consistent obținut de statul român. Cei care declară că OMV și Exxon vor exploata gaz doar ca să-l vândă în România la prețul reglementat de ANRE sunt fie naivi, fie doresc să-și inducă în eroare audiența. OMV a început (încă din 2009) presiuni în vederea liberalizării prețului la gaze și acest subiect reapare insistent pe agenda tuturor discuțiilor purtate de autoritățile române cu Comisia Europeană și cu FMI. Din punctul nostru de vedere, șansele ca actualul sistem de formare a prețului să se mențină în viitor sunt nule, mai ales în condițiile în care Exxon și OMV vor avea argumentul necesității recuperării investițiilor făcute pentru exploatare în Marea Neagră. Gazul extras din Marea Neagră va fi vândut românilor la prețuri europene, adică la prețuri stabilite tot de Gazprom. Probabil, pentru președintele Băsescu contează mult ca banii românilor să ajungă în buzunare austriece sau americane și nicidecum la Moscova, însă românul de rând nu se va bucură de vreun beneficiu economic de pe urma gazului românesc din Marea Neagră.

Nu ne așteptăm ca președintele Băsescu să-și rectifice declarațiile, dar sperăm că România va avea la un moment dat un președinte care să fie mai priceput din punct de vedere economic și mai responsabil din punct de vedere politic.

 

Redacția Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=179403

Scris de admin pe 8 Mar 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

2 Comentarii pentru “Băsescu visează la independență energetică”

  1. N. Raducanu

    O declaratie ca cea a presedintelui Basescu cu privire la viitoarea independenta energetica a Romaniei, e greu de crezut ca ar putea fi facuta de un conducator de stat din Europa occidentala. Ea trebuie deci privita doar ca mesaj electoral al unui politician ce se bazeaza pe ignoranta alegatorilor. Ca tocmai acestora li se adreseaza, se vede si din comentariile cititorilor la articolul din EVZ. Noi, spune presedintele, putem deci privi linistiti ca Southstream, conducta ruso-italiana, va ocoli Romania si ca Nabuco a esuat, deoarece noi avem gazul nostru, pe care il putem chiar exporta la pretul care ne convine. Dar nu asta este conceptia ce sta la baza unei economii de piata, in care de altfel crede cu sfintenie presedintele, ci a unei economii centralizate in mainile statului, ce poate dispune suveran de resursele exploatate pe propriul teritoriu. Basescu nu are nici autoritatea si nici mijloacele unui Putin, pentru a-si impune vointa (sau visurile) in fata marilor concerne petroliere deja instalate la noi si fara de care acum nu poate iesi nici o bula de gaz de pe fundul marii.

  2. andrei

    Sunteti foarte generosi! Discursul din Parlament a avut ca scop sa “convinga” opinia publica pentru exploatarea de la Rosia Montana. Actiunea aceasta a trebuit sa fie ambalata in iluzia maririi lefurilor la bugetari- nu se stie cu ce bani!- si in aceasta “independenta energetica”. Generozitatea Dvs. consta in faptul ca l-ati luat in serios, analizand discursul!

Lasă un Comentariu

WordPress主题
Autentificare