Băsescu, Ungureanu și Compania la tomberonul istoriei

Votul de astăzi, indiferent de rezultat, marchează un punct de cotitură în viața politică din România. Lichidarea instituțională a guvernului Ungureanu nu este altceva decât o expresie în plan practic a unei operațiuni mai largi de debarcare de la putere a regimului Băsescu și a grupului de ”băieți deștepți” care a decis să folosească acest regim în calitate de acoperire politică. Inițiativa acestei operațiuni nu are nicio legătură cu restul clasei politice din România, în sensul că USL este doar un instrument mai mult sau mai puțin eficient al unor forțe exterioare. Motivele demarării procedurii de lichidare a regimului Băsescu au fost analizate de noi în articolul ”Clepsidra pentru Băsescu”, iar motivele ce stau la baza terminării forțate a ”proiectului Ungureanu” au fost detaliate în articolul ”Mihai Răzvan Ungureanu. Un proiect eșuat”. Scenariul conform căreia punctul de origine a operațiunii de lichidare a regimului Băsescu și, prin extensie, a guvernului Ungureanu se află în exteriorul României este susținută de următoarele fapte:

 

  1. Trecerea lui Sorin Frunzăverde la USL. Acest personaj a fost arhitectul și coordonatorul procesului de afiliere a PDL la sistemul partidelor populare europene și dispune de excelente conexiuni în exterior, conexiuni ce îi permit să aibă o imagine clară asupra modului în care situația din România este percepută de decidenții vestici.

  2. Atacul fără precedent al Comisariatului pentru Concurență al Comisiei Europene asupra ”băieților deștepți” care operează în sfera energiei electrice. În condițiile în care guvernul Ungureanu nu a dorit să rezilieze în timp util toate contractele încheiate de Hidroelectrica cu companiile ”băieților deștepți”, iar introducerea managementului privat este tergiversată în continuare, a fost identificată o modalitate directă de a investiga și sancționa atât statul cât și beneficiarii finali ai acestor contracte, printre care se numără nu doar consumatorii finali, ci și companiile de intermediere care se ocupă de revânzarea energiei ieftine cumpărate de la stat. Observație importantă: dacă guvernul și ”băieții deștepți” acceptau varianta propusă de FMI, atunci problemele lor s-ar fi limitat doar la imposibilitatea de a mai obține profituri din contractele reziliate. În condițiile în care nu s-a dorit acceptarea acestei variante, atât structurile statului cât și companiile ”băieților deștepți” se vor confrunta atât cu rezilierea contractelor existente cât și cu măsuri punitive (recuperări de prejudicii) operate de autoritățile europene. Alegerea momentului demarării investigației în perioada premergătoare votului moțiunii de cenzură nu este o coincidență.

  3. Atacul fără precedent al Oficiului European Anti-Fraudă împotriva Elenei Udrea. Din punct de vedere tehnic, atacul se realizează prin intermediul Departamentului pentru Luptă Anti-Fraudă, adică prin intermediul ”brațului român” al OLAF, dar este imposibil de presupus că inspectorii DLAF acționează din inițiativă proprie și fără sprijinul explicit al șefilor săi europeni. Deși presa portocalie a încercat să prezinte investigația demarată de DLAF ca pe un caz ce-l vizează pe Rudel Obreja, este clar că persoana vizată este Elena Udrea. Scopul existenței OLAF/DLAF este protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene și lupta împotriva fraudelor în utilizarea fondurilor europene, ceea ce arată că ținta principală a investigației este persoana care a gestionat în mod ”dubios” câteva milioane de euro provenite din fonduri europene, adică Elena Udrea. Faptul că surse din cadrul DLAF au considerat că ziua dinaintea votului moțiunii de cenzură este o zi perfectă pentru a transmite presei copiile materialelor trimise la DNA nu este o coincidență, ci este un semnal menit să atragă atenția celor care nu sunt suficient de sofisticați să priceapă mesajul transmis prin intermediul investigației Comisiei Europene demarate împotriva ”băieților deștepți”.

 

Triumviratul format din Băsescu, Ungureanu și Compania este aruncat la tomberonul istoriei de forțele externe. Această operațiune ar putea fi un prim pas în vederea transformării țării noastre într-o țară normală, dar această transformare va fi posibilă numai dacă acest pas extrem de important va fi urmat de o dezasamblare totală a ”sistemului ticăloșit” care a creat în România un ”capitalism de cumetrie”.

Redacția Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=179746

Scris de admin pe 27 Apr 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

1 Comentariu pentru “Băsescu, Ungureanu și Compania la tomberonul istoriei”

  1. [...] a „cursului strategic” hărăzit lui Traian Băsescu împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu este tomberonul istoriei. Astăzi, există conjunctura perfectă pentru înfăptuirea acestor [...]

Lasă un Comentariu

Weboy
Autentificare