Cinci probleme pentru guvernul Ponta

Succesul moțiunii de cenzură marchează momentul încheierii mandatului celui mai penibil guvern și celui mai penibil prim-ministru din istoria noastră. Liderii USL vor avea posibilitatea să demonstreze că sunt capabili să conducă țara și să găsească modalități de implementare practică a măsurilor descrise în programul de guvernare. Totodată,constatăm că  ”greaua moștenire”, lăsată de guvernul Ungureanu este totodată o mare problemă și o serioasă oportunitate cu caracter electoral. Din perspectiva șanselor electorale, pentru guvernul USL nu este necesar să demonstreze aptitudini deosebite, ci doar să arate în mod convingător că un guvern USL știe să trateze altfel problemele care au adus la căderea guvernului Ungureanu. Viitorul guvern Ponta va avea de rezolvat cinci probleme destul de complicate, în contextul în care fiecare eroare ar putea avea un efect electoral devastator.

 

Problema 1: Salariile bugetarilor

Unul dintre laitmotivele propagandei portocalii a fost sloganul ”nu există bani”. Atât guvernul Boc cât și guvernul Ungureanu și-au construit politica socială și economică pe baza acestei aserțiuni. Unul dintre argumentele forte ale USL a fost că bani pentru salarii și pensii au existat, doar că acești bani au fost utilizați pentru finanțarea clientelei portocalii. Pentru guvernul Ponta, reîntregirea salariilor bugetarilor va fi un test extrem de important. Dacă guvernarea USL se va dovedi a fi incapabilă să reîntregească salariile bugetarilor, atunci electoratul va ajunge la concluzia (corectă!) că guvernul social-liberal este capabil doar de redirecționarea fluxurilor financiare de la clientela portocalie la clientela social-liberală.

 

Problema 2: Contractele ”băieților deștepți”

Problema ”băieților deștepți” a fost menționată în cadrul dezbaterii moțiunii de cenzură, iar contractele pe care aceștia le au cu Hidroelectrica aduc prejudicii colosale. Atât FMI cât și Comisia Europeană acordă o atenție deosebită acestui subiect. În perioada mandatelor lui Boc și Ungureanu, liderii opoziției au cerut în repetate rânduri desecretizarea și rezilierea  contractelor oneroase din sfera energiei electrice. Acum, având controlul ministerial asupra producătorilor de energie, guvernul USL este obligat să rezolve această problemă într-un timp foarte scurt. Scuze pentru tergiversări nu există. Majoritatea schemelor financiare ale ”băieților deștepți” și o bună parte dintre contractele oneroase au apărut în perioada guvernării PSD, sub auspiciile lui Dan Ioan Popescu care a fost nașul (la propriu și la figurat) al afacerii Energy Holding. Acum, PSD are obligația morală de a distruge monstrul la crearea căruia a contribuit.

 

Problema 3: Roșia Montana

Roșia Montana a devenit un simbol al procesului de vânzare a resurselor țării și este, indubitabil, ”proiectul de suflet” al tandemului Băsescu & Ungureanu. Aspectele negative ale proiectului, atât cele economice cât și cele ecologice, au fost descrise pe larg și atitudinea electoratului față de acest proiect este extrem de negativă. Guvernarea USL poate să ”îngroape” acest proiect pentru totdeauna și are obligația să o facă cât mai rapid. La fel ca și în cazul ”băieților deștepți”, nu există nicio justificare pentru tergiversare. Dacă proiectul Roșia Montana nu este lichidat definitiv în perioada ante-electorală, vor exista suspiciuni (justificate) cu privire la intențiile reale ale USL, o posibilitate distinctă fiind ”reevaluarea” proiectului după alegeri.

 

Problema 4: Contractul cu Chevron

Contractul cu Chevron trebuie anulat. Toate contractele referitoare la exploatarea gazelor de șist din România au fost semnate în baza unei interpretări extrem de liberale a cadrului legislativ existent. Adrian Năstase are dreptate atunci când susține că în legislația actuală nu există nici măcar conceptul ”gazelor de șist”. Acum, USL trebuie să facă pasul logic și să anuleze contractele semnate cu Chevron. Suntem absolut siguri că lobbyiștii Chevron sunt deja ”în discuții” cu persoane importante din cadrul USL și că se fac presiuni în vederea menținerii ”bunelor relații” cu această companie petrolieră. Următoarele luni vor arăta dacă USL este capabil să acționeze în interesul alegătorilor și nu în interesul Chevron.

 

Problema 5: Cupru Min

Modul în care guvernul Ponta va trata privatizarea Cupru Min constituie elementul-cheie pentru a demonstra că ”naționalismul economic” pe care-l propovăduiesc Ponta și Antonescu constituie un principiu real al ideologiei USL și nu doar un truc propagandistic. Unica soluție la problema Cupru Min este evitarea totală a privatizării sau vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni. Orice altceva, inclusiv vânzarea Cupru Min la un preț dublu, triplu sau cvadruplu față de prețul obținut de guvernul Ungureanu nu va fi altceva decât o trădare a intereselor naționale. Victor Ponta a declarat că dorește ca delegația FMI să plece de la București ”cu o altă scrisoare de intenție”. Excluderea Cupru Min din lista companiilor scoase la vânzare ar fi fost un succes colosal pentru guvernarea USL.

 

Niciuna dintre problemele la care am făcut referire nu este excesiv de complexă. Niciuna dintre ele nu necesită minuni economice sau politice. Rezolvarea problemelor legate de salarizarea bugetarilor, Roșia Montana, Cupru Min și contractele ”băieților deștepți” nu este altceva decât un test de voință politică și de patriotism. Timpul vorbelor s-a terminat, USL trebuie să treacă la fapte.

 

Redacția Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=179754

Scris de admin pe 30 Apr 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

10 Comentarii pentru “Cinci probleme pentru guvernul Ponta”

 1. watcher

  Predictia mea:
  1 se rezolva
  2 nu se rezolva

  3,4,5 decizia finala va fi amanata dupa alegeri.

  Articolul cu MRU la tomberonul istoriei a aparut inaintea votului motiunii. Ati avut informatii ca motiunea va reusi cu 24h inainte?

 2. watcher

  Putem intelege ca influenta americana e in scadere si europenii preiau fraiele in Romania?!
  Exista o legatura intre vizita lui Ponta la Bruxelles in perioada protestelor si numirea lui zilele astea?

  • admin

   Putem intelege ca influenta americana e in scadere si europenii preiau fraiele in Romania?!

   Influența unor americani (despre care unul dintre citotorii noștri a remarcat corect că ”nu sunt chiar americani”) este în scădere, iar influența altor americani (care au o viziune geopolitică specifică) este în creștere.

   Exista o legatura intre vizita lui Ponta la Bruxelles in perioada protestelor si numirea lui zilele astea?
   :) :)

 3. Nu pot sa nu apreciez buna credinta cu care CR intampina pe Victor-ia. Desi inteleg ca exercitiul asta este unul retoric, de stabilire a unei baze pentru o discutie mai ampla, iata-mi opinia:

  http://peromaneste.blogspot.com/2012/04/si-tu-victor.html

  As vrea sa n-am dreptate, altfel mai pierdem cine stie cat timp. Insa mai bine punem raul in fatza decat sa-i creditam p’astia…

  • admin

   Nu facem altceva decât o încercare de a da dovadă de fair play și gentlemanship.
   Îl tratăm pe Ponta în același stil în care l-am tratat și pe MRU la investire. Într-un timp foarte scurt se va vedea dacă guvernul Ponta va avea dorința să dezasambleze ”sistemul ticăloșit al capitalismului de cumetrie”.
   Menținerea lui Predoiu sau Orban ar fi o eroare extrem de serioasă și un semn extrem de negativ, însă așteptăm să vedem mai întâi lista finală a miniștrilor.

 4. N. Raducanu

  Doar cinci probleme dificile? Va mai spun eu trei care imi vin pe moment in minte:
  - Tratativele cu FMI;
  - Evitarea capcanelor pe care cu siguranta i le va pune la cale Basescu;
  - Pregatirea alegerilor locale si parlamentare.
  Poate ar mai fi de adaogat si pastrarea unitatii, macar in aceste luni, a formulei de alianta la guvernare a unui partid de stanga cu unul de dreapta, fiecare cu cateva puncte in programele respective destul de contradictorii.

  • admin

   Probleme sunt mai multe, dar rezolvarea sau nerezolvarea celor 5 enumerate de noi va demonstra dacă vorbele despre ”patriotism” ale liderilor USL se pot transforma în fapte.
   Negocierile cu FMI, evitarea capcanelor băsesciene și pregătirea alegerilor necesită numai aptitudini de ordin tehnic. Rezilierea contractelor din energie, oprirea privatizării Cupru Min și proiectului de la Roșia Montana necesită anumite calități de ordin moral.
   ps: scuzați-ne scepticismul, dar nu prea credem în diferențe de ordin ideologic între PSD și PNL, dar poate vom fi surprinși în mod plăcut în viitorul apropiat.

 5. watcher

  Chiar credeti ca le pasa de problemele morale :) ) le pasa in masura in care problemele morale ar fi importante pentru marea masa a electoratului.

  Mintea electoratului este ocupata de mizeriile deversate de mass media tv, tabloide etc si nu mai poate discerne intre constiinta si interes. Iar atat timp cat electoratul e amortzit neorganizat e dificil sa creezi o bresa pentru aparitia unor lideri cu o inalta tinuta morala.

  Singurul refugiu care il avem e o regrupare in jurul valorilor culturale si spirituale. De acolo se poate porni ofensiva pe ambele directii impotriva mitocaniei / coruptiei mediocritatii combinat cu pretentii pentru un leadership competent si onest. Putem cere altceva doar in masura in care suntem altcineva decat ceea ce sunt ei.

  • admin

   Noi credem în teoria conform căreia elitele trebuie să fie mai morale decât electoratul. Elitele au posibilitatea de a ”educa” electoratul (prin modificarea discursului public, modelelor de succes etc.), iar electoratul are opțiuni mult mai reduse din această perspectivă. Din acest considerent, moralizarea societății trebuie să vină de sus și nu de jos.
   ps: ”moralitatea” elitelor nu este o chestiune congruentă cu moralitatea electoratului. Politica nu se face și nu ar trebui să se facă, purtând întotdeauna mănuși albe (în toate sensurile).

Lasă un Comentariu

WordPress Blog
Autentificare