Promisiuni încălcate. Victor Ponta & Daniel Chiţoiu

Cât de dulce şi frumoasă a fost viaţa USL-ului în opoziţie! Totul se rezolva din vorbe, iar posibilităţile păreau infinite. Ne amintim cum veşnic tânăra speranţă a politicii dâmboviţene, juristul Ponta, explica de la tribuna Parlamentului cum va fi oprită prăduirea resurselor naţionale, cum „în doi timpi şi trei mişcări” vor fi reziliate contractele „băieţilor deştepţi” din energie şi cum va fi rezolvată problema de la Roşia Montana. Ne amintim de câtă convingere dădeau dovadă comentatorii usl-işti atunci când încercau să le explice scepticilor că USL-ul, odată ajuns la guvernare, nu va repeta erorile PDL şi că principalul pericol pentru România îl constituie Traian Băsescu şi „portocaliii” rămaşi prin funcţii tehnice în agenţii guvernamentale.

Acum, a venit timpul ca toţi suporterii sinceri ai USL să găsească răspunsurile la câteva întrebări simple: cine este de vină pentru incapacitatea (demonstrată) a guvernului Ponta de a rezilia contractele cu „băieţii deştepţi”? Tot Băsescu? Cine este de vină pentru relansarea proiectului „Roşia Montana”? Tot „tehnocraţii portocalii” ascunşi prin ministere şi agenţii guvernamentale? Analizând modul de interacţiune între prim-ministrul Ponta şi ministrul economiei Daniel Chiţoiu, apar anumite dubii în privinţa statutului real al domnului Ponta. În mod normal, un subaltern trebuie să nu se abată semnificativ şi vizibil de la liniile directoare trasate de şef. În cazul lui Daniel Chiţoiu, se creează impresia că prim-ministrul Ponta nu există. Exemple: Victor Ponta vorbeşte despre un parteneriat public-privat în vederea exploatării zăcământului de la Roşia Poieni, iar ministrul economiei declară că privatizarea Cupru Min va fi reluată. Premierul susţine că se intenţionează rezilierea contractelor „băieţilor deştepţi”, Daniel Chiţoiu povesteşte jurnaliştilor despre „complicatul proces de renegociere”. Să înţelegem că Ministerul Economiei este autonom faţă de primul ministru?

În fond, întreaga „cruciadă” a USL-ului împotriva „băieţilor deştepţi” a căpătat caracteristici comice. Tema rezilierii imediate a contractelor din energie a fost unul dintre aspectele-pivot ale moţiunii de cenzură care a dărâmat guvernul Ungureanu. Opoziţia de atunci susţinea că rezilierea contractelor este o chestiune ce ţine de voinţa politică a guvernului şi avea perfectă dreptate, numai că, odată ajunsă la putere, fosta opoziţie nu dă dovadă de acea voinţă politică atât de necesară pentru rezolvarea problemei „băieţilor deştepţi”. Rezilierea contractelor s-a transformat în „renegociere”, iar desecretizarea contractelor şi sancţionarea celor care le-au semnat au dispărut subit de pe agenda guvernului. Daniel Chiţoiu poveşteşte jurnaliştilor despre succesele obţinute în procesul de renegociere, dar nu poate să arate contractele pentru că sunt secrete. Victor Ponta a descoperit că „băieţii deştepţi” au fost suficient de pricepuţi ca să insereze în contracte nişte clauze de reziliere cu penalităţi usturătoare şi această descoperire l-a făcut să-şi reevalueze poziţia:

„Aştept rezultatele şi aştept şi care sunt consecinţele rezilierii, pentru că, din punctul meu de vedere, prima măsură ar fi rezilierea, dar sunt jurist şi nu vreau să mă trezesc la anul, când o să fiu tot eu la guvernare, că plătesc nişte despăgubiri pentru greşelile făcute anul acesta”. (sursa: ziare.com)

Este imposibil să nu se observe faptul că noul guvern invocă aceleaşi scuze pe care le invocau guvernele precedente, adică frica de despăgubiri şi complexitatea juridică a problemei. Apare întrebarea firească: cum rămâne cu voinţa politică? De ce Consiliul Concurenţei nu poate declara că aceste contracte reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal unor companii private? De ce nu există nicio tentativă de a demara dosare penale împotriva semnatarilor acestor contracte? Există şi alte soluţii, toate fiind aplicabile în condiţiile existenţei voinţei politice. Până la urmă, contractele „băieţilor deştepţi” vor fi reziliate datorită eforturilor Comisiei Europene şi, indubitabil, suporterii USL vor încerca să prezinte această situaţie drept o mare victorie a guvernului Ponta. Din păcate, actualul guvern pare dispus să rateze şansa de a obţine o victorie în nume propriu şi de a demonstra existenţa unor deosebiri radicale între guvernul Ponta şi guvernul Ungureanu.

 

Redacţia Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=179921

Scris de admin pe 4 Iun 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

1 Comentariu pentru “Promisiuni încălcate. Victor Ponta & Daniel Chiţoiu”

  1. N-am vrut sa am dreptate, insa, daca va amintiti, eu luam o pozitie sceptica vis a vis guvernul Ponta, pe cand dvs. erati mai precauti/principiali.

    N-au ce face nici astia, decat sa-si erodeze capitalul de incredere/speranta pana la alegerile mari si o forta (vopsit) noua sa se impuna la limita…

Lasă un Comentariu

Weboy
Autentificare