Tupeu băsescian

Traian Băsescu a avut curajul să se prezinte în faţa parlamentului şi să răspundă acuzaţiilor aduse. Această decizie poate fi privită din două puncte de vedere. Primul: Traian Băsescu este un politician curajos şi dispus să-şi înfrunte direct adversarii politici. Al doilea: Traian Băsescu este un „animal politic” plin de tupeu care, în loc de pocăinţă şi penitenţă, lansează atacuri verbale la adresa criticilor săi.

Discursul preşedintelui nu a avut multe componente interesante, dar este foarte probabil ca preşedintele să fi venit în faţa parlamentului pentru a lansa un singur mesaj: „nimeni nu va veni să facă ordine la Bucureşti, nici Bruxelles, nici Washingtonul, nici Beijingul şi nici Moscova”. Restul discursului, a fost dedicat micilor atacuri meschine la adresa opoziţiei. Dacă Traian Băsescu ar fi avut sprijin extern consistent, este absolut cert că l-ar fi invocat în cadrul discursului, ba mai mult, l-ar fi transformat într-una dintre temele centrale ale acestuia. Astăzi, asistăm la o situaţie în care se vede ironia istoriei: Băsescu a venit la putere datorită sprijinului extern şi Băsescu pleacă de la putere din cauza pierderii acestui sprijin. În fond, preşedintele a înţeles corect situaţia: dacă până acum o anumită putere externă „venea să facă ordine”, acum nu mai vine şi de aici se trag toate problemele preşedintelui.

Referitor la problema interferenţelor externe, nu putem să nu constatăm faptul că a fost destul de penibilă situaţia în care unii jurnalişti din tabăra USL, care până nu demult nu ratau nici o ocazie să pupe papucii ambasadorului american, s-au apucat să-l înjure pe la diverse emisiuni televizate şi în paginile publicaţiilor proprii. Talibanilor mediatici le lipseşte cultura diplomatică necesară pentru înţelegerea unor nuanţe de limbaj şi a faptului că cele mai reuşite declaraţii ale ambasadorului Gitenstein apar în condiţiile în care domnia sa exprimă punctul de vedere al Departamentului de Stat, fapt care se vede foarte clar din evoluţia declaraţiilor venite din partea ambasadei americane în ultimele zile. Pentru cei total neinstruiţi din perspectiva cutumelor diplomatice, Gitenstein a făcut gestul final, clar şi lipsit de interpretabilitate: pe 4 iulie, la ambasada americană a fost prezent Victor Ponta, dar nu a fost prezent Traian Băsescu.

În cadrul discursului prezidenţial, s-a văzut clar că Traian Băsescu nu mai are nici forţa şi nici carisma de odinioară. Preşedintele arăta obosit, frustrat, trist şi îngândurat. Un politician care stă bine pe picioare şi are un plan viabil de acţiune nu arată aşa. Poate, preşedintele să pregăteşte să-şi asume rolul de victimă a jocurilor politice orchestrate de reprezentanţii „sistemului ticăloşit” din cadrul USL şi speră că acest rol îl va ajuta să câştige capital electoral. Aceasta ar fi o strategie care a mai utilizat-o în trecut, dar este improbabil ca electoratul să se lase impresionat şi de această dată. Mai mult, un asemenea comportament implică un risc foarte serios al demoralizării susţinătorilor preşedintelui din cadrul comunităţii informaţionale şi clasei politice. Traian Băsescu nu este liderul unei grupări coagulate pe o bază ideologică. Toţi susţinătorii preşedintelui s-au afiliat la gruparea băsesciană în baza interesului material nu sunt dispuşi să-şi rişte carierele şi averile, preferând să migreze cât mai rapid spre tabăra câştigătoare, aşa cum deja au făcut-o cei de la UNPR şi UDMR. Desigur, Traian Băsescu are şi un grup de susţinători care nu mai au de ales şi nu au unde să migreze, dar dimensiunea şi influenţa acestui grup sunt mult prea mici pentru a face diferenţa în bătălia suspendării.

Mâine, preşedintele va ţine un nou discurs în faţa parlamentului. Cel mai probabil, acesta va fi cântecul de lebădă al lui Traian Băsescu.

Redacţia Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180071

Scris de admin pe 5 Iul 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

9 Comentarii pentru “Tupeu băsescian”

 1. watcher

  TB e deja istorie ramane de vazut daca noii veniti vor putea rezolva ceva situatia cred ca e dincolo de marginea prapastiei..

 2. N. Raducanu

  Prin discursul sau in fata parlamentului, Traian Basescu a recunoscut legitimitatea constitutionala a actiunii de suspendare a presedintelui. Deci nu aspectele juridice mai sunt importante in disputa ce va urma in luna urmatoare, ci examinarea insusirilor de care el a dat dovada si care sa-l indreptateasca a ocupa in continuare scaunul de la Cotroceni. Examinand aceste aspecte, concluzia este ca sunt cel putin zece argumente de care trebuie tinut seama pentru a pune capat ambitiilor sale :

  - Om politic viclean, fara principii, nici de dreapta, nici de stanga, ci doar populist, schimbandu-si cu usurinta convingerile si speculand prejudecatile cele mai raspandite, numai pentru a se mentine la putere;
  - Intrigant, talentat in dezbinarea aliantelor politice si in ponegrirea eventualilor adversari;
  - Inadecvat functiei de presedinte de tara, ce presupune o personalitate deasupra confruntarilor partidelor, care sa caute obtinerea consensului fortelor politice in rezolvarea principalelor probleme cu care se confrunta tara;
  - Lipsit de moralitatea necesara postului, prin promovarea in functii politice inalte atat a unor membri ai familiei sale, cat si a presupusei sale amante;
  - Adversar declarat al drepturilor constitutionale acordate parlamentului, cautand pe toate caile sa-i micsoreze acestuia prerogativele (reducerea numarului de membri, ridicarea imunitatii parlamentarilor etc.)
  - Nivel intelectual mediocru, atat prin studii si pregatire profesionala, cat si prin absenta oricaror lucrari tiparite proprii despre problemele statului si democratiei;
  - Legaturi suspecte cu afaceristi din umbra, interesati in protectia sefului statului, dar care i-au asigurat, lui si familiei sale, o avere considerabila, greu de justificat prin salariul de presedinte primit;
  - Cautarea adeziunii unei anumite categorii a populatiei, prin afisarea ostentativa a anticomunismului, desi a fost membru al PCR si e banuit sa fi fost recrutat de securitate, ceeace se stie ca era conditia necesara pentru ocuparea unui post de raspundere, bine platit, in strainatate;
  - Om politic sprijinit aproape fanatic de cele mai reactionare elemente ale clasei politice, ce doresc sa dea partidului sau o coloratura de extrema-dreapta, in frunte cu un “om providential” si cu anihilarea fizica a adversarilor sai;
  - Reprezentant nedemn al tarii la intalnirile internationale la nivel inalt, la care a fost total sters, exprimand si pe plan extern politica lipsita de proiect clar dusa de el in tara.

  Lista aspectelor care nu permit unui cetatean responsabil sa si-l doreasca pe Basescu mai departe in functia suprema in stat, este insa mult mai lunga. Caci ar mai fi de subliniat ca : sub conducerea sa autoritara, n-a reusit o desvoltare sanatoasa a economiei, lasand tara la marginea unui colaps prin datoriile contractate ; ca a fost un permanent provocator de scandaluri, direct sau prin subordonatii sai, cu rafuieli personale si afirmatii iresponsabile, inclusiv la adresa fostilor presedinti ai tarii (Ion Iliescu si Emil Constantinescu) ; ca e un politician cu viziune despotica, bazata pe improvizatii, ce a dispretuit conceptul democratic al respectarii deciziilor majoritatii parlamentare, ori de cate ori aceasta i-a convenit ; care a dat dovada ca nu e un presedinte cu adevarat “european”, vorbind o singura limba straina, iar aceea prost, ca engleza “de balta”, etc.

 3. Gogu

  ”Referitor la problema interferenţelor externe, nu putem să nu constatăm faptul că a fost destul de penibilă situaţia în care unii jurnalişti din tabăra USL, care până nu demult nu ratau nici o ocazie să pupe papucii ambasadorului american, s-au apucat să-l înjure pe la diverse emisiuni televizate şi în paginile publicaţiilor proprii. Talibanilor mediatici le lipseşte cultura diplomatică necesară pentru înţelegerea unor nuanţe de limbaj şi a faptului că cele mai reuşite declaraţii ale ambasadorului Gitenstein apar în condiţiile în care domnia sa exprimă punctul de vedere al Departamentului de Stat, fapt care se vede foarte clar din evoluţia declaraţiilor venite din partea ambasadei americane în ultimele zile. Pentru cei total neinstruiţi din perspectiva cutumelor diplomatice, Gitenstein a făcut gestul final, clar şi lipsit de interpretabilitate: pe 4 iulie, la ambasada americană a fost prezent Victor Ponta, dar nu a fost prezent Traian Băsescu.”

  Stimata si iubita redactie, ”ziaristii USL” care l-au ”piscat” pe ambasadorul in cauza au fost educati de niste comunisti notorii care le-au bagat in cap ideea independentei de stat a Romaniei. Intre timp Romania a devenit colonie si ziaristii au ramas pe stil vechi. Iertati-i !

 4. watcher

  Ce ne puteti sopti despre aparitia lui Wesley Clark in spatele scenei noastre politice?!

 5. Lui Ba’secu nu i-a ramas decat sa negocieze o iesire din scena fara ani de puscarie.

  In Romania trebuie lucrat si asupra cercului de ‘telectuali ce l-au girat pe Ba’secu; doar daca nu cumva cei din spatele Ba’secului pana mai ieri, nu-s aceeasi ca cei din spatele lui Ponta si cercul se va reface in jurul celui din urma. Acest cerc este problematic mai ales prin actiunea sa anti-romaneasca; vezi cazul Macovei la UE sau ce picior (artistic?!) pune ICR-ul in fatza. In alte cuvinte, daca-i ‘tradare’ s-o stie si baietii cu ochi albastri de la noi.

  La faza asta se poate pierde Europa, cel putin temporar.

 6. Marius

  Cine sta legitim la Cotroceni si de cand asta?

  In 2007 Traian Basescu a fost suspendat. Romanii, l-au readus la Cotroceni avand incredere ca el chiar se lupta cu coruptia, cu sistemul ticalosit etc.
  Dar, ca prin minune, locatarul de la Cotroceni si-a dat seama ca nu poate sa mai lupte prea mult drept urmare, prin minciuna si propaganda omul nostru si-a prelungit sederea acolo intr-un mod miraculos.
  Astfel: in 2008 trebuiau sa fie alegeri prezidentiale. Acestea s-au mutat in 2009 ca sa nu se mai confunde iar alegatorii sa nu mai fie derutati :-) ))
  Tot atunci s-a luat decizia ca presedintia Romaniei sa aiba un mandat extins cu un an (adica 5 ani).
  Pai hai sa calculam: 1 an de devansare + 2 ani in plus = 3 ani nelegitimi
  Mai mult, daca mentineam sistemul vechi (de pana in 2007) atunci ar fi trebuit anul acesta sa avem alegeri … la termen pentru presedinte.
  Nu stiu ce s-ar fi intamplat si cum si-ar fi pus in cap fustele PDL-istii daca Iliescu sau Constantinescu, pe mandatul lor, ar fi facut schimbarile astea.
  Deci, Onorabilul nostru Presedinte a avut pana acu 2 mandate (de 4 ani) asa ca …

Lasă un Comentariu

WordPress Themes
Autentificare