A doua zi a World Media Summit 2012

În cadrul sesiunilor plenare ultimei zile a World Media Summit 2012, participanţii la summit au discutat despre problemele comunităţii profesionale şi evoluţia mass-media în contextul ascensiunii internetului şi a reţelelor de socializare.

Invitatul special al forului, directorul-adjunct al UNESCO pe probleme de informare şi comunicare, Janis Karklins a vorbit despre îngrijorarea legată de tentativele unor state de a cenzura internetul şi de a îngrădi libera exprimare în mediile electronice. Apoi, discuţia s-a reorientat spre subiectul rolului jurnaliştilor în contextul internetului şi a participării publicului la formarea agendei informaţionale. Funcţia de selecţie a ştirilor relevante, pe care şi-o asumă mass-media contemporană, se poate transforma foarte facil într-o cenzură mai mult sau mai puţin discretă. În cadrul summit-ului s-au întâlnit faţă în faţă reprezentanţii unor organizaţii media cu viziuni foarte diferite, fapt care s-a văzut inclusiv în declaraţiile reprezentanţilor Associated Press şi BBC:

 

John Danishevsky, redactorul-şef al Associated Press consideră că „evoluţia tehnică nu contează atât de mult. Este important că nimic nu poate înlocui un jurnalist echidistant şi obiectiv.”

 

Peter Horrocks, directorul redacţiei internaţionale a BBC este de altă părere: „Internetul a devenit un instrument de cooptare a societăţii în procesul informaţional. Dacă vom rămâne cu ideile din trecut şi vom insista asupra controlului fluxului de informaţii, atunci noi vom pierde lupta concurenţială.”

 

„Organizaţiile mass-media tradiţionale nu au altă soluţie decât să se reajusteze la nivel strategic la cerinţele noii ere informaţionale şi a unui context politic ce se schimbă rapid”, a concluzionat Li Congjun, directorul agenţiei Xinhua.

 

După încheierea sesiunii plenare, participanţii la summit au avut posibilitatea să comunice în context informal şi să discute cu reprezentanţi de vază ai politicii ruse, precum speaker-ul Dumei de Stat  Serghei Naryshkin şi ministrul comunicaţiilor Nikolai Nikiforov.

 

Următoarea ediţie a World Media Summit va avea loc în 2014 în Bahrein.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180097

Scris de admin pe 9 Iul 2012. În categoria SPECIAL. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Free WordPress Theme
Autentificare