Veneţia nu-l salvează pe Băsescu

Situaţia se apropie de deznodământ. Judecând după declaraţiile lui Ponta făcute după şedinţa de astăzi de la USL, trupele coaliţiei anti-Băsescu sunt raliate şi pregătite de luptă. Dacă şi Ponta a prins curaj şi nu a menţionat în discurs cuvântul „coabitare”, înseamnă că situaţia este în mod clar în favoarea USL. În fond, preşedintele suspendat avea o singură şansă de supravieţuire: să organizeze o trădare masivă, dar se pare că potenţialii trădători şi-au reconsiderat poziţia şi au ajuns la concluzia că trădarea a 8,5 milioane de votanţi va face mult rău carierei politice ulterioare. Pentru Băsescu era foarte important ca la MAI să se repete „schema Rus”, dar de această dată toţi au fost cu ochii pe acest minister-cheie şi procesul de actualizare a listelor a fost supravegheat îndeaproape de „ultraşii” de la PNL, ceea ce a contribuit într-o mare măsură la imposibilitatea încheierii unei noi „păci separate” dintre Băsescu şi unii lideri PSD. Bătălia de la CCR este aproape pierdută pentru Băsescu şi echipa portocalie este conştientă de acest lucru. Suspendatul are serioase probleme cu UDMR după declaraţiile referitoare la autonomie, iar aceste declaraţii nu pot fi anulate cu vizită privată în Covasna. La momentul actual, în cel mai bun caz pentru Băsescu scorul, este 4-1-4, deşi mai corectă ar fi o discuţie despre 5 la 4 în favoarea USL. Desigur, există şansa dispariţiei listelor actualizate de la MAI, dar după ce în presă „s-a scurs” cifra de 3 milioane de persoane radiate, cifră confirmată prin calcule elementare făcute pe baza datelor INS sau MAE, orice scamatorie cu listele este inutilă.

Susţinătorilor preşedintelui suspendat le va fi foarte uşor să conteste actualizarea listelor electorale în plan extern, declarând că aceasta este „frauda masivă de la referendum”. În schimb în plan intern, nu au argumente şi nici credibilitate. Dacă USL (cu excepţia lui Ponta) nu a cedat până acum în faţa presiunilor externe, atunci este improbabil că va ceda la finalul partidei, deoarece toate ameninţările deja au fost făcute şi toate „mesajele” au fost transmise. USL a văzut, de fapt a fost ajutat să vadă, că susţinătorii lui Băsescu de la Washington nu sunt pe atât de atotputernici pe cât îşi doresc să pară, iar faptul că unul dintre ei s-a pricopsit (temporar) cu microfonul oficial al Departamentului de Stat nu înseamnă că toată lumea trebuie să plece acasă, plângând şi proslăvindu-l pe Băsescu.

Ultima variantă de dictat a fost lansată recent şi constă arbitrarea deciziei CCR de către Comisia de la Veneţia, dar şansele ca USL, după o victorie la CCR, să fie de acord cu o asemenea aberaţie sunt aproape de zero, iar susţinătorii lui Băsescu din exterior, nu prea mai posibilitate de a impune ceva, mai ales după ce au „băgat pe gâtul” USL pragul electoral de la referendum.

Lucrurile încă nu sunt tranşate definitiv, dar situaţia justifică un optimism precaut.

 

Redacţia Economică

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180255

Scris de admin pe 20 Aug 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

1 Comentariu pentru “Veneţia nu-l salvează pe Băsescu”

  1. watcher

    Ar fi interesant cand vom incepe sa vedem ce a promis TB zilele astea americanilor, ungurilor etc ca sa isi mentina puterea.

Lasă un Comentariu

WordPress主题
Autentificare