Perspectivele unui nou parteneriat între Rusia şi Europa de Est
Deschidem săptămâna printr-un articol preluat de la partenerii noştri de la Vocea Rusiei. Autorul articolului, Aleksei Pilko este decanul Facultăţii de Relaţii Externe a Universităţii de Stat din Moscova şi editorialist al companiei Vocea Rusiei.
Sursa publicaţiei: http://romanian.ruvr.ru/2012_09_08/87612644/
După 1991, relaţiile dintre Moscova şi statele est-europene nu au fost deloc simple. Atât de o parte, cât şi de cealaltă există până în prezent un număr uriaş de pretenţii reciproce, cu un substrat clar politic.
Săptămâna trecută această temă a fost discutată în cadrul lucrărilor celui de-al XXII-lea forum economic din oraşul polonez Krynica-Zdroj. Europa de Est este îngrijorată de viitorul său pe arena internaţională după ce ea iese inevitabil din sfera priorităţilor geopolitice ale SUA. Iar această situaţie o face să se întrebe cum să-şi construiască în continuare politica sa externă.
Deja acum se poate spune cu convingere că ţările est-europene se vor confrunta cu o criză dificilă în ceea ce priveşte planificarea politicii externe, care nu va fi prea uşor de rezolvat. Aceste ţări s-au orientat prea puternic înspre Washington în anii 1990-2000. De fapt, în 20 de ani de la anunţarea încheierii războiului rece, el s-a încheiat oriunde, numai nu în Europa de Est. Această regiune, ţinând cont de dificultăţile înregistrate de SUA în Orientul Mijlociu, America Latină, Asia de Est, a fost locul în care poziţiile marii puteri au fost cele mai puternice.
Odată cu venirea la Casa Albă a lui Barack Obama, direcţiile iraniană, chineză, afgană s-au dovedit pentru Washington mult mai importante decât Europa de Est. Iar în condiţiile „resetării”, când America a renunţat formal la strategia de izolare a Rusiei, necesitatea s de a avea legături strânse cu aliaţii est-europeni a trecut pe plan secund. S-a dovedit că ei au jucat pentru politica externă a SUA un singur rol: de a fi instrument de presiune asupra Rusiei. Şi nu au de departe statutul de parteneri globali ai Americii.
Conştientizarea situaţiei existente şi estimarea sa pragmatică de către conducerea din statele est-europene pot juca un rol decisiv în îmbunătăţirea relaţiilor lor cu Rusia. În condiţiile ieşirii inevitabile a Americii din regiune, spiritele antiruseşti din regiune pot scădea atât la nivelul societăţii, cât şi al elitelor. Va apărea un stimul pentru dezvoltarea dialogului, apoi poate şi a parteneriatului.
Nu este exclus ca acest proces să fie sprijinit de SUA. Statele Unite vor avea nevoie de o cooperare strategică cu Rusia şi pentru ei va fi avantajos să contribuie la eliminarea problemelor din relaţiile ruso-americane.
Încetarea de facto a războiului rece între ţările din Europa de Est şi Rusia, stabilirea unei cooperări reciproc avantajoase va duce la dispariţia ultimei relicve a opoziţiei bipolare. Iar asta va duce la un progres considerabil în colaborarea economică, cooperarea politică şi sfera umanitară dintre Rusia şi vecinii ei est-europeni.
Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180268