Comentarii pe marginea interviului acordat de Excelenţa Sa, Huo Yuzhen, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, agenţiei Agerpress

Se poate remarca faptul că interviul Excerlenţei Sale reflectă principiul general al diplomaţiei chineze în relaţia cu statele din Europa de Est, adică principiul „realităţilor concrete”. Se vede foarte clar interesul Chinei faţă de România pe filiera high-tech, zona energetică şi agricolă. În acelaşi timp, China face paşi în direcţia cunoaşterii culturale reciproce şi asigurării pregătirii persoanelor care se vor încadra în mecanismele de cooperare dintre China şi Europa de Est. Una dintre provocările cu care se confruntă diplomaţia chineză este necesitatea identificării unor persoane capabile să interacţioneze în mod raţional cu diplomaţii şi investitorii chinezi şi eforturile Excelenţei Sale sunt un exemplu al politicii Beijingului în această privinţă.

Redăm mai jos fragmentele-cheie din interviu:

AGERPRES: Doamnă ambasador, cum evaluează China relaţiile cu România, atât în planul politic, cât şi în cel al afacerilor? Dar în plan cultural?


E.S. Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România: De la învestirea mea ca ambasador în România în urmă cu nouă luni, am cunoscut mulţi oameni, am legat multe prietenii frumoase şi am vizitat multe locuri; toate acestea m-au făcut să trăiesc puternic sentimentul adânc şi sincer al prieteniei tradiţionale dintre ţările şi popoarele noastre. În cei 63 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, prin efortul comun al guvernelor şi popoarelor noastre, relaţiile bilaterale dintre China şi România au cunoscut o evoluţie stabilă. În plus, încrederea politică reciprocă s-a plasat la un nivel înalt, iar cooperarea din domeniile economiei, comerţului, culturii, ştiinţei şi educaţiei s-a lărgit continuu. Investiţiile chineze în România au atins valoarea de 400 de milioane USD. Anul trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu China s-a ridicat la 4,4 miliarde USD, înregistrând o creştere de 17% faţă de anul precedent. În primele şase luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre China şi România au fost de 1,83 miliarde de dolari, în scădere uşoară comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Recent, domnul Mihai Alexandru Voicu – ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri din România şi coordonator pentru România în cadrul programului de cooperare China – Europa Centrală şi de Est a participat la Beijing la Conferinţa inaugurală a Secretariatului pentru Cooperarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est şi la prima Reuniune a coordonatorilor naţionali ai acestor state. Cu acest prilej, au fost semnate un “Acord de cooperare compania Huawei şi China Development Bank cu Transelectrica SA” şi un “Memorandum de colaborare WIMAX compania Huawei şi China Eximbank cu societatea 2K Telecom”. De asemenea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Daniel Constantin, s-a deplasat recent în China şi a luat parte la cea de-a şaptea ediţie a Forumului pentru Comerţ Agricol şi Cooperare Economică dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est.

AGERPRES: China a înfiinţat recent un secretariat special, la Beijing, pentru a întări cooperarea cu ţările din Europa Centrală şi de Est. Care sunt proiectele pe termen scurt, mediu şi lung ale Chinei în ceea ce priveşte impulsionarea cooperării între China şi ţările din această regiune?

E.S. Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România: În luna aprilie a acestui an premierul chinez Wen Jiabao s-a întâlnit la Varşovia cu omologii săi din ţările Europei Centrale şi de Est şi a declarat “Programul în 12 puncte privind promovarea prieteniei şi colaborării dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est”, care prevede, printre altele, înfiinţarea unui Secretariat pentru Cooperarea dintre China şi ţările din zona amintită, înfiinţarea unei linii de credit de 10 miliarde USD, constituirea unui fond de 500 milioane USD pentru investiţii în regiune, trimiterea în ţările Europei Centrale şi de Est a “unei delegaţii pentru promovarea investiţiilor şi comerţului”, crearea în comun a unor “parcuri de dezvoltare economică şi tehnologică”, înfiinţarea unui “Comitet consultativ de experţi China – Europa Centrală şi de Est pentru construirea de reţele rutiere”, organizarea unui “Forum privind cooperarea culturală China – Europa Centrală şi de Est”, acordarea unui număr de 5.000 de burse de studiu în cele 16 ţări din spaţiul Europei Centrale şi de Est, înfiinţarea unei “Ligi pentru promovarea turismului China – Europa Centrală şi de Est”, construirea unui fond pentru studierea relaţiilor China – Europa Centrală şi de Est şi organizarea “Forumului tinerilor politicieni din China şi din ţările Europei Centrale şi de Est”.”

Numele şi instituţiile menţionate, dar mai ales cele care nu au fost menţionate, pot fi considerate ca indicatori ai direcţiilor de evoluţie a relaţiilor dintre China şi România. Sapienti sat.

 

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180274

Scris de admin pe 12 Sep 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Premium WordPress Themes
Autentificare