PPE scufundă UE

Angela Merkel s-a confruntat pentru prima dată cu un public german ostil. Obişnuită să fie întâmpinată cu „huo!” şi pietre în ţările mai puţin bogate ale Uniunii Europene, probabil nu s-a aşteptat să se confrunte cu ceva asemănător chiar la Stuttgart unde a venit să susţină un candidat la alegerile primarului. Austeritatea aplicată cetăţenilor, dar corelată cu o generozitate excesivă faţă de diverse instituţii financiare, începe să provoace alergie inclusiv electoratului german care, pe bună dreptate, nu vede soluţii concrete pentru problemele economice ale Uniunii Europene. Tendinţa Angelei Merkel şi a reprezentanţilor PPE din birocraţia bruxelleză de a rezolva problemele comunitare prin aplicarea forţei brute devine din ce în ce mai iritantă pentru cei care se simt nedreptăţiţi de felul în care austeritatea este „împărţită” între ţările europene. În cazul României sau a altor ţări în care PPE şi-a impus guvernatorii situaţia este încă relativ controlabilă, deşi se vede cu ochiul liber cum sistemul „scârţâie” , iar cei mai şmecheri „jucători” deja au fugit cu banii în Insulele Virgine Britanice. În cazul ţărilor a căror elite naţionale încă mai dau semne de viaţă şi gândire în spirit de autoconservare situaţia este mult mai gravă, mai ales în condiţiile în care elitele regionale deja încep să caute modalităţi de „ieşire din schemă”. Exemplul cel mai elocvent este dat de Marea Britanie. Scoţia va organiza un referendum pentru ieşirea din cadrul Regatului Unit, iar în acelaşi timp, prin Daily Mail şi secretarul de stat Michael Gove se scurg informaţii referitoare la dorinţa camarilei lui David Cameron de a ieşi din Uniunea Europeană dacă „UE nu dă suveranitatea înapoi”. În contextul pregătirii federalizării şi centralizării Uniunii Europene este clar că în curând problema va trebui tranşată într-un mod sau altul. În fond, este necesar un singur precedent pentru a provoca un exod din UE, exod în care elitele naţionale vor putea spune că Bruxellul şi UE au toată vina pentru dezastrul economic în care se află ţările europene. Angela Merkel şi Jose Manuel Barroso au mari şanse să intre în istoria europeană drept principalii vinovaţi pentru criza economică şi disoluţia Uniunii Europene, mai ales că atât doamna cancelar cât şi preşedintele Comisiei Europene au contribuit la declanşarea crizei şi au făcut tot posibilul pentru ca Uniunea Europeană să nu poată supravieţui în forma curentă.

Congresul PPE de la Bucureşti va intra în istorie în aceeaşi calitate în care a intrat în istorie ultimul Congres al PCR. Congresul va fi un nesfârşit elogiu dedicat unui sistem aflat pe patul de moarte, declaraţii pline de patos şi rupte de realitate. Spre deosebire de 1989, sistemul construit de PPE nu se va prăbuşi prin eforturile externe, ci mai mult sub presiunea erorilor comise de cei care au construit un nou „turn Babel” sub forma clădirii Parlamentului de la Bruxelles.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180300

Scris de admin pe 16 Oct 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Premium WordPress Themes
Autentificare