Zi de doliu pentru „republicanii” de la Bucureşti

În rândul politicienilor, analiştilor şi „băieţilor” a apărut o nouă modă. Ca un „băiat” (deştept sau nu prea) să fie în „trend”, şi să se simtă bine în rândul colegilor „înstelaţi” şi mândri purtători de şorţuri colorate trebuie numaidecât să ţină cu Mitt Romney. Concentraţia excesivă de republicani pe metrul pătrat al „laboratorului din pădure” (şi nu numai) se datorează existenţei unui raţionament pe cât de simplu pe atât de greşit. Despre Romney se spune (se şopteşte) că ar putea întoarce timpurile bune ale Războiului Rece şi ar putea focaliza din nou atenţia SUA asupra Europei de Est, oprind astfel retragerea strategică demarată de Obama care s-a reorientat spre gestionarea prioritară a provocărilor din zona asiatică. Cei care cred în această poveste se bazează pe încrederea implicită şi neraţională în abilităţile magice ale candidatului republican pe care îl cred capabil să anuleze criza economică prin care trece SUA printr-un simplu act volitiv. Fanii lui Romney, în ciuda statutului de analişti şi strategi, dau dovadă de o gândire în care cauza şi efectul sunt inversate, nefiind capabili să înţeleagă că SUA nu a intrat în criză din cauza faptului că Obama este un preşedinte „soft”, ci Obama este forţat să fie un preşedinte „soft” de realităţile obiective a unei crize de sistem. Timpurile bune în care „sfârşitul istoriei” prezis de Fukuyama părea atât de aproape nu se vor mai întoarce vreodată şi nimeni nu poate da timpul înapoi. Superman a murit în Afganistan, Santa Claus a devenit un asistat social, iar Mama Omida a ieşit la pensie.

Dată fiind dragostea nemărginită a „băieţilor” faţă de candidatul republican, ziua de ieri a fost o zi neagră. Romney a pierdut ultima dezbatere şi şansele lui de a deveni preşedinte scad vertiginos. De fapt, pentru a înţelege din start că şansele republicanului sunt microscopice nu era nevoie de „surse” de la  Washington. Cine avea urechi să audă, putea obţine toată informaţia necesară cu ajutorul Ambasadei SUA de la Bucureşti. Diplomaţii americani au organizat o dezbatere specială dedicată alegerilor de peste Ocean şi, printr-un joc al sorţii sau un gest de mărinimie extraordinară, Partidul Republican a decis să-l delege pe Paul Pelletier în calitate de reprezentant la acest eveniment. Paul Pelletier este un strateg electoral şi un comunicator desemnat al Partidului Republican în sensul că el este unul din echipa de experţi republicani care prezintă punctul de vedere al partidului în diverse intervenţii televizate, evenimente şi conferinţe. Anume Pelletier este republicanul la care apelează birourile americane ale RT sau Vocea Rusiei, atunci când au nevoie de un punct de vedere avizat şi reprezentativ. Specialistul republican i-a şocat pe cei prezenţi la această dezbatere printr-o declaraţie cât se poate de tranşantă: „Preşedintele actual va câştiga alegerile”. Desigur, Pelletier a făcut precizările de rigoare: Romney este un candidat mai bun, numărul de votanţi indecişi este mic, americanii s-au săturat de politică, dar mesajul de fond a fost clar, tranşant şi dur: Obama va câştiga alegerile, opinia aparţinând unui expert electoral al Partidului Republican. Se pare că cine a avut urechi să audă deja acţionează în consecinţă, iar cine nu a avut – visează în continuare la întoarcerea timpurilor bune.

PS: Sponsorul acestui text este Partidul Republican

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180304

Scris de admin pe 23 Oct 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress主题
Autentificare