Criza gazelor de şist

Material preluat cu acordul companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei. Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2012_12_05/Criza-gazelor-de-Sist/

Anul 2012 a fost un an dezastruos pentru „revoluţia gazelor de şist”. Pe piaţa de materii prime nu au apărut jucători noi. Experţii afirmă că reţeta de şist a independenţei energetice propuse de Statele Unite nu a devenit un panaceu.

Dintre toate ţările pe teritoriul cărora există rezerve de gaze de şist, ele sunt procesate intens numai în Statele Unite. Pur şi simplu, americanii au avut noroc: zăcămintele nu se află în zone dens populate, iar întreaga activitate de pregătire privind cercetarea bazei de resurse a fost efectuată în cadrul căutării de zăcăminte de gaze naturale. Cei care au încercat să facă acelaşi lucru s-au confruntat cu foarte multe dificultăţi, a explicat Vladimir Feighin, directorul Institutului de Energie şi Finanţe.„China, de exemplu, nu are convingerea că exploatarea acestui gaz va avea rezultate bune. De asemenea, în China principalele resurse sunt concentrate în vestul, nord-vestul şi sud-vestul ţării, acestea nu sunt principalele regiuni de consum, de aceea va fi nevoie de construcţia de noi sisteme de gazoducte pentru a livra gaze pe o piaţă reală”. 

Pentru extracţia gazului de şist sunt folosite multe chimicale care se infiltrează în sol. De aceea, multe ţări nu vor să pună în pericol mediul lor, adaugă Vladimir Feighin.

Dintre toate ţările europene, Polonia s-a ocupat cel mai intens de extracţia de gaze de şist. În Polonia şi-au desfăşurat activitatea companiile ExonMobil din Statele Unite şi Talisman Energy din Canada. După ce dintr-un proiect experimental proiectul lor s-a transformat într-unul de perspectivă, guvernul polonez a hotărât să intervină la distribuirea profitului, mărind taxele de impozit. În prezent, americanii sunt pregătiţi să vândă licenţa privind extracţia de gaze şi să părăsească Polonia. Analiştii consideră că rezervele din Polonia nu au valoarea pe care o cer europenii.

Speranţa într-un succes în privinţa gazelor de şist se mai păstrează, însă ea va putea fi realizată nu mai devreme de 2015. Între timp, China planifică să extragă anual cel puţin 6,5 miliarde de metri cubi de gaze de şist.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180309

Scris de admin pe 5 Dec 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Free WordPress Themes
Autentificare