Criza gazelor de şist
Anul 2012 a fost un an dezastruos pentru „revoluţia gazelor de şist”. Pe piaţa de materii prime nu au apărut jucători noi. Experţii afirmă că reţeta de şist a independenţei energetice propuse de Statele Unite nu a devenit un panaceu.
Pentru extracţia gazului de şist sunt folosite multe chimicale care se infiltrează în sol. De aceea, multe ţări nu vor să pună în pericol mediul lor, adaugă Vladimir Feighin.
Dintre toate ţările europene, Polonia s-a ocupat cel mai intens de extracţia de gaze de şist. În Polonia şi-au desfăşurat activitatea companiile ExonMobil din Statele Unite şi Talisman Energy din Canada. După ce dintr-un proiect experimental proiectul lor s-a transformat într-unul de perspectivă, guvernul polonez a hotărât să intervină la distribuirea profitului, mărind taxele de impozit. În prezent, americanii sunt pregătiţi să vândă licenţa privind extracţia de gaze şi să părăsească Polonia. Analiştii consideră că rezervele din Polonia nu au valoarea pe care o cer europenii.
Speranţa într-un succes în privinţa gazelor de şist se mai păstrează, însă ea va putea fi realizată nu mai devreme de 2015. Între timp, China planifică să extragă anual cel puţin 6,5 miliarde de metri cubi de gaze de şist.
Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180309