Opţiunile lui Traian Băsescu în lupta post-electorală

Material preluat cu acordul companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei. Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2012_12_06/Optiunile-lui-Traian-Basescu-in-lupta-post-electorala/

Faptul că preşedintele României nu doreşte să coabiteze paşnic cu Victor Ponta şi va căuta orice modalităţi pentru a nu-l nominaliza pentru funcţia de premier este arhicunoscut. Teoretic, o victorie zdrobitoare a USL ar trebui să nu-i lase alte opţiuni decât acceptarea premierului propus de formaţiunea politică care a obţinut o majoritate absolută în noul parlament.

Practic, Băsescu nu ar fi reuşit să reziste atâţia ani în vârful Olimpului politic dacă nu ar fi capabil să identifice soluţii pentru rezolvarea unor probleme aparent irezolvabile.Să analizăm posibilităţile pe care le are Traian Băsescu în lupta cu Victor Ponta.

Scenariul „Voiculescu”:

Cea mai evidentă opţiune a fost descrisă încă la începutul campaniei electorale de Dan Voiculescu. Traian Băsescu poate numi un premier de la USL, evitând numirea lui Victor Ponta. Aplicarea unei asemenea strategii, i-ar permite, cel puţin teoretic, să spere la o ruptură în cadrul USL. Premierul desemnat ar avea posibilitatea să-i motiveze pe potenţialii traseişti din rândul USL cu accesul la fluxurile financiare bugetare şi la funcţii guvernamentale. În cadrul PSD există un grup de baroni care au obosit de dominaţia feodală a echipei Sârbu & Ponta, iar în PNL există un puternic curent de opinie care îşi doreşte să scape partidul de sub controlul tacit al lui Dan Voiculescu. Traian Băsescu ar putea încerca să utilizeze la maxim frustrările celor două grupuri „rebele” din cadrul USL şi derapajele publice ale unor membri ai USL ar putea fi indicatorii care reflectă anumite succese ale acestei strategii. Punctul foarte vulnerabil al acestui scenariu este legat de faptul că pentru toţi membrii USL care vor susţine „premierul lui Băsescu”, această susţinere va fi echivalentul unui suicid politic şi este puţin probabil că se vor găsi mulţi usl-işti dispuşi să-şi asume un asemenea risc.

Scenariul „Tehnocratul”:

Traian Băsescu are la dispoziţie posibilitatea de a alege un premier desemnat care să fie aparent tehnocratic şi relativ apolitic. Preşedintele deja l-a nominalizat pe Mihai Tănăsescu în calitate de potenţial premier, dar nu este exclusă „scoaterea din joben” al unor tehnocraţi din vârful BNR. În caz de extremă necesitate, ar putea fi utilizată „opţiunea nucleară”: Traian Băsescu îl poate nominaliza în calitate de premier pe Mugur Isărescu, ceea ce ar pune USL într-o poziţie foarte incomodă. Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu şi echipa de strategi de la Cotroceni are la dispoziţie argumente suficient de serioase pentru a-l convinge (sau forţa) pe guvernatorul BNR să accepte acest rol. În circumstanţe normale, şansele unui asemenea scenariu ar fi egale cu zero, dar în condiţiile în care se joacă supravieţuirea politică a lui Traian Băsescu şi a echipei care l-a ţinut la putere, se poate ajunge în situaţia în care se va aplica principiul „situaţii extreme impun măsuri extreme”.

Scenariul „Vest”:

Un scenariu separat, dar care ar putea funcţiona într-o sinergie perfectă cu scenariile descrise mai sus este scenariul repetării manevrelor care l-au ajutat pe Traian Băsescu să reziste în contextul crizei politice din această vară. În cadrul acestui scenariu, preşedintele ar putea miza pe discreditarea USL în Occident şi pe disponibilitatea liderilor PPE de a exercita presiuni asupra oponenţilor politici ai lui Traian Băsescu. Pentru ca manevra să aibă succes sunt necesare două ingrediente: crearea în Occident a unei percepţii nefavorabile pentru USL şi o nouă suspendare a preşedintelui. Crearea percepţiei nefavorabile se va realiza prin lansarea acuzaţiilor de fraudare a alegerilor parlamentare, urmând să fie folosite aceleaşi canale informaţionale care au fost utilizate în această vară. Dacă USL va face greşeala de a-l suspenda pe Traian Băsescu în perioada Crăciunului sau Anului Nou, echipa portocalie va avea posibilitatea să acuze tandemul Ponta-Antonescu de uzurparea puterii în stat, iar aceste acuzaţii ar putea fi folosite cu succes de aliaţii occidentali ai preşedintelui. În acest scenariu, succesul lui Traian Băsescu depinde de execuţia componentelor tehnice ale planului, dar şi de disponibilitatea liderilor USL de a comite erori de gestiune a interacţiunilor cu decidenţii de la Berlin sau Washington.

Judecând după ultimele informaţii disponibile, scenariul cel mai probabil este unul combinat, în care vor fi utilizate elemente ale scenariului „Tehnocratul” şi scenariului „Vest”. Opţiunile USL în vederea contracarării acestor strategii vor fi analizate în cadrul unui articol viitor.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180318

Scris de admin pe 7 Dec 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

3 Comentarii pentru “Opţiunile lui Traian Băsescu în lupta post-electorală”

  1. Rica

    Si ar mai fi un scenariu, iar Vocea Rusiei ar trebui macar sa-l intuiasca…… O ”iarna romaneasca” ! Adica sa fie ”pulverizat” de romanii care nu mai pot suporta obida ! Moscovei i-ar conveni un astfel de scenariu ? Poate ca nu ar fi rau sa ni se spuna ceva despre un pret normal la gaze si despre mentinerea in functiune a combinatelor alea, iar noi rezolvam problema cu ”scenariul” ! Ce ziceti,, e un ”tirg” corect ?

  2. watcher

    nu considerati o optiune si subordonarea USL in locul PDL de catre fortele occidentale?!

    ar fi interesant sa aflam cata independenta mai poate avea leadershipul politic romanesc in contextul in care presiunile financiare externe sunt extrem de mari?!

Lasă un Comentariu

Free WordPress Themes
Autentificare