Razboiul bancar impotriva Serbiei

Material preluat cu acordul companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei. Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2012_12_10/Din-tainele-Borkai-Vucic/

Am făcut cunoştinţă cu Borka Vucic în timpul vizitei mele la Belgrad. Ea a fost mult timp şef al Băncii Centrale din Iugoslavia şi ministru de Finanţe al ţării. Până acum se spune că prin mâinile ei au trecut sute de miliarde de dolari.

Tocmai cu sprijinul ei Slobodan Miloşevici a intrat în politică şi s-a transformat dintr-un bancher obişnuit într-un om cunoscut de toată lumea. „Am fost cu Slobodan 30 de ani. El m-a sunat seara târziu cu o zi înainte de moartea sa”, mi-a doamna Vucic. Convorbirea noastră de două ore a început cu o relatare despre ea: „Am 82 de ani, sunt veteran al Războiului Mondial, am luptat împotriva naziştilor. Am trăit încă în Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor din timpul lui Alexandru. Am crescut într-o familie de partizani şi fiind încă foarte tânără am participat la mişcarea de rezistenţă. L-am ştiut bine pe mareşalul Tito. Al Doilea Război Mondial l-am întâmpinat la Belgrad. Eu, sora şi fratele meu am fost partizani. Îmi amintesc bine ocupaţia hitleristă, împuşcările cetăţenilor paşnici”.Fireşte, discuţia noastră a trecut la amintiri din timpul mareşalului Tito.

„În timpul lui Tito, nivelul de trai în Iugoslavia a fost ridicat, mai ridicat decât în Italia şi Spania anilor 60. Ungurii şi românii trăiau atunci foarte greu şi veneau adesea la noi să cumpere alimente şi haine. La noi se dezvolta rapid industria, primeam credite ieftine şi investeam în industrie şi agricultură. Ajungând în vârful puterii politice şi financiare, am făcut cunoştinţă cu întreaga elită bancară mondială. M-am întâlnit cu mulţi şeihi şi oameni de afaceri. Până acum ţin legătura cu Rockefeller, corespondez cu influenţi finanţişti din lume. Am până acum prieteni la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional”.

Finanţiştii dezvăluie rar „taine comerciale”. Aşa că despre legăturile şi influenţa sa, despre cum s-a creat complicatul sistem bancar iugoslav, doamna Vucic vorbeşte pentru prima dată.

„Atunci eram unul dintre şefii financiari ai Iugoslaviei, avem destule informaţii. Am fost preşedintă a băncii anglo-iugoslave. Ea a fost înfiinţată în 1979 şi s-a aflat la Londra. Tot atunci am creat un consorţiu bancar cu Chase Manhattan Bank. În medie, am creat şapte bănci mixte cu capital propriu şi străin la Londra, Paris, Frankfurt, Viena, New York. La începutul anilor 90 am fost chemată de urgenţă la Londra, unde mi s-a spus că SUA şi Marea Britanie intenţionează să închidă băncile mixte şi să-şi retragă capitalul. Aşa că înainte de destrămarea Iugoslaviei, SUA ne-au făcut şi datornici. Apoi şi-au retras capitalul din băncile mixte. Au făcut totul ca industria noastră să nu mai funcţioneze, pentru ca să nu avem producţie pe care să o propunem consumatorilor străini. Exportul nu mai exista şi am acumulat datorii mari. Când i-am întrebat pe colegi de ce nu întrerupeţi colaborarea bancară cu România, care nu are un potenţial la fel de mare ca al nostru, nu mi s-a răspuns. Cred că Occidentul încă de la început a acordat ajutor financiar Sloveniei şi Croaţiei. Noi am fost refuzaţi, iar ei ajutaţi. Înainte de destrămarea Iugoslaviei s-a dus un război bancar, trebuia să se distrugă economia sârbă, să se stârnească nemulţumirea oamenilor rămaşi fără serviciu. S-au creat intenţionat condiţii pentru hiperinflaţie”.

După blocada financiară susţinută de Occident, în Balcani a început un adevărat război. Iată cum caracterizează Borka Vucic aceste evenimente: „Războiul din 1991, apoi războiul din Bosnia şi agresiunea NATO din 1999 au terminat definitiv ţara. Poporul a încetat să mai lucreze normal. Mulţi sârbi şi-au pierdut terenurile din Bosnia, Croaţia şi Kosovo şi s-au transformat în refugiaţi săraci. În 1999 NATO a distrus nu doar infrastructura ţării, ci au ucis copii. În mai 1999, pe podul Varvarinsk un pilot a lansat o rachetă asupra a două fetiţe care mergeau la biserică. A fost omorâtă cea mai bună matematiciană din Iugoslavia, ea fiind laureată a multor olimpiade internaţionale. Noi încă n-am estimat în întregime daunele produse de bombardamentele NATO, însă acum oamenii suferă tot mai mult de leucemie, există mulţi copii bolnavi, naţiunea a fost grav afectată din punct de vedere genetic. Vom resimţi urmările încă mult timp de acum încolo. Serbia continuă să rămână cu mult în urma altor ţări. Lucrează prost agricultura, nu avem ce propune pentru export. De aceea intrăm în datorii tot mai mari, pe care nu avem cum să le returnăm”.

Acest interviu a fost înregistrat în primăvara anului 2009 la Belgrad. După câteva luni de la întâlnirea noastră, doamna Vucic a decedat tragic într-o catastrofă aviatică. Accidentul a avut loc pe 1 august 2009 lângă oraşul Nis.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180322

Scris de admin pe 10 Dec 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Free WordPress Theme
Autentificare