Preşedintele Putin a stabilit priorităţile

Material preluat cu acordul companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei. Sursa: http://romanian.ruvr.ru

Preşedintele Putin a prezentat mesajul către Adunarea Federală. În prezenţa parlamentarilor, a personalităţilor publice, liderilor celor mai mari confesiuni şi partide, guvernatorilor şi miniştrilor, el a stabilit priorităţile dezvoltării ţării în următorii ani.

Vladimir Putin a consacrat al nouălea mesaj către Parlament, ca şef al statului, „ordinii de zi a viitorului”. Dacă în anul 2000, după alegerea pentru prima oară în postul de preşedinte, Putin a vorbit despre păstrarea integrităţii statului, consolidarea puterii şi reducerea sărăciei, în mesaj s-a specificat cum trebuie să fie Rusia în viitorul apropiat. De la începutul anilor 2000, PIB-ul ţării s-a dublat, datoria de stat şi inflaţia s-au redus de câteva ori, iar oamenii au început să aibă încredere în stat. Dar, aceste succese evidente nu lasă Rusia, ca parte importantă a lumii, în afara sfidărilor serioase, consideră Putin.„În prezent, avem sarcina de a crea o Rusie bogată şi prosperă. Cu toate acestea, toţi trebuie să înţeleagă că următorii ani vor fi decisivi şi chiar un punct de cotitură. Şi nu numai pentru noi, ci practic pentru lumea întreagă, care intră în era schimbărilor cardinale, poate chiar a unor schimbări dramatice. Dezvoltarea globală este din ce în ce mai inegală. Pot apare noi conflicte economice, geopolitice şi etnice. Creşte concurenţa pentru resurse, nu numai pentru metale, petrol şi gaze, ci în primul rând pentru resurse umane şi intelectuale. Cine va ieşi înainte şi cine va fi outsider va depinde nu numai de potenţialul economic, ci şi de voinţa fiecărei naţiuni, de energia ei internă, de capacitatea de a avansa”. 

Vladimir Putin consideră că Rusia trebuie să sporească relevanţa sa geopolitică. Aceasta se referă la economie, cultură, diplomaţie, puterea militară, care este un garant al securităţii şi independenţei ei. În ceea ce priveşte sistemul de stat al ţării, ea nu are o altă opţiune decât democraţia, a subliniat Putin.

„Noi împărtăşim principiile democratice universale, adoptate în întreaga lume. Însă, democraţia rusă înseamnă puterea poporului rus. Se vor schimba partidele de guvernământ, guvernul, preşedintele, dar nu trebuie să fie afectate bazele statului şi societăţii, nu trebuie să se întrerupă continuitatea dezvoltării naţionale, să se revizuiască problemele asigurării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Democraţia înseamnă nu numai posibilitatea de a alege puterea, ci şi monitorizarea constantă a acestei puteri”.

Cum era de aşteptat, în mesajul său, preşedintele s-a referit detaliat la controlul public asupra elitei. El a susţinut iniţiativele de a face controlabile cheltuielile şi veniturile funcţionarilor şi bunurile lor din străinătate. În general, Putin a numit ineficienţa puterii de stat şi corupţia, una din principalele probleme ale statului rus şi a asigurat că lupta împotriva acestor fenomene va fi una din direcţiile principale ale politicii interne.

O parte semnificativă a discursului preşedintelui a fost consacrată politicii economice. Între altele, el s-a referit la necesitatea creşterii transparenţei procesului privatizării, limitării rolului organelor de supraveghere, precum şi a restructurării modelului economic bazat pe materii prime. Economia Rusiei are nevoie de o dezvoltare a ramurilor high-tech şi crearea unor întreprinderi inovatoare. Cu toate acestea, în lumea de azi problemele globale nu pot fi rezolvate în mod izolat. În condiţiile de astăzi, este firesc interesul pentru integrare, care se manifestă în multe regiuni ale lumii. Şi Rusia nu trebuie să rămână de o parte, a spus preşedintele.

„Interesul pentru integrare creşte atât în America, cât şi în Europa şi Asia. Noi nu trebuie să stăm deoparte, noi vom urma calea integrări şi un exemplu în acest sens sunt Uniunea Vamală, Spaţiul Economic Unic al Rusiei, Kazahstanului şi Belarus, care funcţionează deja eficient. Am început crearea Uniunii Economice Eurasiatice şi vom avansa pe această cale”.

În mesajul preşedintelui au fost prezentate o serie de însărcinări concrete pentru organele puterii executive şi propuneri pentru parlament. Până în ultimul moment, Vladimir Putin a lucrat personal asupra textului acestui document, iar la pregătirea lui au participat experţi de frunte ai ţării.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180333

Scris de admin pe 13 Dec 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

WordPress Blog
Autentificare