Reacţia internaţională la Mesajul lui Putin adresat Parlamentului

Material preluat cu acordul companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei. Sursa: http://romanian.ruvr.ru

Mesajul adresat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Adunării Federale a fost comentat nu doar de politicienii şi experţii din Rusia, ci şi de cei de peste hotare.

Politologul spaniol Manuel Parr a fost interesat de începutul discursului preşedintelui, în care Vladimir Putin a vorbit despre sfidările cu care se confruntă Rusia şi întreaga lume. Iată ce a declarat el în interviul pentru Vocea Rusiei: „Putin are dreptate când afirmă că lumea intră în epoca schimbărilor radicale. Este vorba despre globalizarea crescândă şi despre schimbarea principalilor jucători de pe arena internaţională. Se formează noi poluri, încep să joace un rol tot mai important ţările din Răsărit şi America Latină, apar noi centre economico-comerciale. Lumea multipolară a devenit posibilă graţie eforturilor multor părţi, inclusiv Rusia, Europa şi China. Noile condiţii nu vor permite să se admită pe viitor situaţii similare celei din Iugoslavia”.Steven Pifer, expert la Institutul Brookings din SUA, nu vede nimic straniu în multipolaritatea lumii contemporane şi în năzuinţa diferitelor ţări de integrare. Potrivit acestuia, cuvintele lui Putin despre necesitatea continuării acestor procese în spaţiul postsovietic nu trebuie percepute ca o dorinţă a Moscovei de a reface Uniunea Sovietică. Pifer consideră că Rusia investeşte în structuri, precum OTSC şi Uniunea Vamală pentru a-şi extinde influenţa în regiune. Însă menţionează că aderarea benevolă a unor ţări în anumite uniuni este treaba lor personală.

Brendan Cole, colaborator la Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale, a remarcat declaraţiile preşedintelui referitoare la necesitatea scoaterii economiei ruse din offshore.

„Cuvintele lui sunt un semnal pentru oamenii care, folosindu-se de starea actuală a economiei ruseşti, scot capitalul peste hotare. Însă eu nu ştiu ce ar putea concret Putin să întreprindă în acest sens. Scurgerea capitalului peste hotare este un fenomen tipic pentru o ţară în curs de dezvoltare”.

Ziaristul brazilian Mario Russo, dimpotrivă, consideră că liderul rus este locomotiva dezvoltării dinamice din economie şi politică şi ştie ce să facă pentru ca Rusia să-şi accelereze dezvoltarea.

„Eu am remarcat în Mesaj, în primul rând, faptul că şeful statutului a atras atenţia asupra dezvoltării tehnologiilor performante în Rusia. Potrivit preşedintelui, acest lucru este de importanţă primordială pentru dezvoltarea naţiunii. Şi aici trebuie să depună eforturi nu doar întreprinderile de stat. Sunt necesare investiţii private şi ajutor unor companii neguvernamentale”.

Şi presa mondială comentează activ Mesajul preşedintelui rus. Publicaţia americană The Wall Street Journal scrie că în mesajul către Parlament preşedintele a propus „paşi limitaţi”, scopul cărora este să facă sistemul politic mai deschis, de asemenea, a făcut apel la stimularea activităţii civice şi creşterea responsabilităţii funcţionarilor. The New York Times consideră că unul dintre mesaje principale ale preşedintelui din momentul revenirii la cârma ţării este apelul către ruşi „să nu se piardă ca naţiune” şi să se ghideze după valorile tradiţionale.

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180339

Scris de admin pe 14 Dec 2012. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

Free WordPress Theme
Autentificare