Ian Bremmer: Putin este, în mod obiectiv, cel mai influent politician din lume

Material preluat cu acordul companiei de radiodifuziune Vocea Rusiei. Sursa: http://romanian.ruvr.ru

În versiunea on-line a revistei americane Foreign Policy, Eurasia Group l-a pus pe liderul rus în fruntea listei celor mai influenţi oameni din lume. Vladimir Putin se află pe locul doi în rating, pe primul loc revista nu a plasat un anumit candidat. Pe locul trei se află şeful Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, apoi urmează cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american, Barack Obama.

Politicianul american, Ian Bremmer, fondatorul firmei Eurasia Group, a relatat următoarele în interviul pentru Vocea Rusiei.Ian Bremmer: Eurasia Group este cea mai mare firmă de consulting, care estimează riscurile politice. Am trimis tuturor experţilor noştri, aproximativ 150 de oameni, viziunea noastră privind autoritatea şi le-am cerut să facă o listă a celor zece mai influenţi oameni din lume, după părerea lor. Pe baza ratingurilor lor am făcut lista noastră.

Vocea Rusiei: Care este definiţia dumneavoastră de influenţă?

Ian Bremmer: După părerea mea este vorba de capacitatea individului de a pune în aplicare schimbările, care afectează în mod semnificativ soarta unui număr mare de persoane. Mai mult, nu există nicio diferenţă între influenţa liderului în interiorul ţării sale şi în afara statului.

Vocea Rusiei: Autoritatea lui Putin nu a fost pentru dumneavoastră o surpriză?

Ian Bremmer: Absolut deloc! Dacă luăm în considerare împuternicirile lui Putin ca persoană, ele sunt nesemnificative la scara unei asemenea ţări enorme ca Rusia, mai ales în comparaţie cu alte ţări. Există o mulţime de ţări-dictaturi mici precum Turkmenistan sau Coreea de Nord, unde în mâinile liderului este concentrată puterea absolută. Rusia este o ţară enormă, un jucător economic important şi o superputere energetică, Rusia are o armată puternică şi toate acestea sunt controlate de un singur om! Din punctul de vedere al influenţei, în momentul de faţă, obiectiv – Putin este cel mai influent politician din lume.

Vocea Rusiei: Aşadar, în studiul dumneavoastră nu v-aţi bazat pe niciun fel de criterii umane, ci pe capacitatea de a pune în aplicare schimbări?

Ian Bremmer: Eu sunt politolog, iar compania condusă de mine face analize politice. Dacă mă întrebaţi cine este după părerea mea principalul umanist şi filantrop, probabil că eu aş spune Bill Gates, Dalai Lama, desigur nu Putin. Dacă vorbim despre influenţă, aici trebuie să dăm tribut lui Putin.

Vocea Rusiei: După Putin urmează şeful Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke. Oare el este mai influent decât Obama?

Ian Bremmer: Aici s-a creat o situaţie foarte interesantă. Pe lista noastră în faţa lui Obama se află Angela Merkel, deoarece după părerea mea eforturile şi acţiunile ei sunt mult mai substanţiale pentru UE.

Acum, Obama este preşedintele unei superputeri, însă politica Washingtonului, în ultima vreme a devenit atât de imprevizibilă şi inconsistentă, încât limitează în mod semnificativ influenţa lui Obama, în comparaţie cu predecesorii săi.

Din punctul de vedere al deciziilor politice şi al schimbărilor politice, Merkel şi Bernanke au făcut mult mai mult la nivel global decât Obama.

Vocea Rusiei: Haideţi să ne înapoiem la Merkel. Când Grecia, Italia şi Spania au fost la marginea prăpastiei economice, toţi se temeau de efectul dominoului. Însă, Angela Merkel a reuşit să salveze ţările de la cădere. BCE a propus planul de salvare a Zonei Euro, care a fost susţinut în întregime de Merkel. Consideraţi că locul ei în rating este corect?

Ian Bremmer: Ea nu a salvat pur şi simplu aceste ţări, ea a făcut acest lucru în condiţiile unui sprijin record de 70% al populaţiei Germaniei. Merkel face minuni. Ea a făcut un lucru bun, nu numai că a salvat Zona Euro şi Grecia, dar a făcut mult şi pentru a crea un sistem bancar european şi o uniune fiscală, şi toate acestea cu sprijinul populaţiei Germaniei. Merkel este o excepţie plăcută printre liderii, care nu pot face faţă consecinţelor crizei.

Vocea Rusiei: Va veni timpul când problemele economice şi de mediu, precum şi problemele legate de consumul de energie vor deveni foarte acute. Ele trebuie să fie soluţionate de lumea întreagă în condiţiile creşterii populaţiei şi a industrializării. Există în momentul de faţă vreun lider capabil să unească eforturile mondiale sau măcar să direcţioneze ţările spre soluţii comune?

Ian Bremmer: La nivel mondial nu există un asemenea lider. Până la criza financiară, SUA jucau rolul principal în rezolvarea acestor probleme, acum SUA nu mai sunt o instituţie care este lider mondial. Asta nu înseamnă că în lume nu există lideri, ei sunt dar mai degrabă la nivel regional, decât global.

 

Short URL: http://cronicaromana.com/?p=180352

Scris de admin pe 5 Ian 2013. În categoria Editorial. Poţi urmări comentariile la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un comentariu la acest articol sau face referire pe un alt site

Lasă un Comentariu

mugen 2d fighting games
Autentificare